Otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocuk ve ergen bireylerde akran zorbalığı ve ilişkili özelliklerin değerlendirilmesi
Evaluation of peer bullyi̇ng and related characteristics in children and adolescent individuals with autism spectrum disorders
- Tez No: 612195
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, akran zorbalığı, eş tanı, çocuk, ergen, Autism Spectrum Disorder, peer bullying, co-morbid, child, adolescent
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
Özet
Amaç Bu çalışmada otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanısı alan çocuk ve ergenlerde akran zorbalığına uğrama ve zorbalık yapma oranlarının belirlenmesi, bunların sosyodemografik özellikler ve eşlik eden psikiyatrik tanılarla ilişkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında takipli olup yaşları 8-18 arasında olan, DSM-V'e göre OSB/Hafif düzeyde tanısı alanve klinik olarak zekâ geriliği olmayan58 çocuk ve ergen alınmıştır. Olgulara okul çağı çocukları için duygulanım bozuklukları ve şizofreni görüşme çizelgesi – şimdi ve yaşam boyu şekli uygulanmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul eden aileler ve çocukları ile yapılan görüşmede araştırmacılar tarafından hazırlanan sosyodemografik veri formu ebeveynlerle görüşülerek araştırmacılar tarafından doldurulmuştur. Olweus akran zorbalığı anketi ve araştırmacılar tarafından geliştirilen akran zorbalığı ebeveyn formunun aile ve çocuklar tarafından doldurulması istenmiştir. Bulgular Olguların %50'si (n=29) sadece kurban, %1,7'si (n=1) sadece zorba, %19'u (n=11) hem zorba hem kurban iken, %29,3'ü (n=17) zorbalık olaylarında aktif olarak yer almamıştı. Cinsiyet, yaş, iyi arkadaş sayısı, eşlik eden psikiyatrik bozukluklar açısından zorbalığa maruz kalan grupla kalmayan grup arasında anlamlı fark bulunamadı(p ˃ 0.05). Zorba olan grupta olmayan gruba göre iyi arkadaş oranı anlamlı olarak düşük bulundu(p ˂0.05). Zorba+kurban olan grupta olmayan gruba göre iyi arkadaş oranı anlamlı olarak düşük bulundu (p ˂ 0.05). Zorbalığa uğrama şiddetiyle yaygın anksiyete bozukluğu arasında anlamlı ilişki saptanırken(p˂ 0.05), diğer eş tanılarla anlamlı ilişki bulunmadı (p ˃ 0.05). Zorbalık yapma şiddetiyle psikiyatrik eş tanılar arasında anlamlı ilişki bulunamadı (p ˃0.05). Ailelerin tamamladığı zorbalık değerlendirme formlarında saptanan zorbalığa dâhil olma oranları olguların öz bildirim formlarında saptanan oranların altında bulundu. Yaşam boyu psikiyatrik tanılar açısından bakıldığında, bir olgu dışında bütün olgular çoklu tanı almışlardı (3.5±2,2). En sık eşlik eden tanı %96,5 oranı ile dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), % 32,8 obsesif kompulsif bozukluk (OKB), %27,6ayrılık anksiyetesi ve %25,9 olguda depresyon bulunmuştur. Sonuç Çalışmamızın bulgularına göre akran zorbalığı OSB olgularında yaygın olarak görülen bir sorundur. Zorbalık döngüsüne zorba ya da kurban olarak dâhil olan çocuklarda kısa ve uzun dönemli psikolojik ve sosyal olumsuz sonuçlar görülmektedir. Psikiyatrik bozukluğu olan çocuklarsa bu sonuçlarla karşılaşma ihtimali açısından ayrıca riskli bir gruptur. O yüzden OSB'li çocukların klinik değerlendirmeleri sırasında okuldaki zorbalık durumu sorgulanmalı ve mevcutsa aile ve öğretmeni bu konuda bilgilendirilerek gerekli önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim In this study, we aimed to determine rates of being bully or being victim of peer bullying among children and adolescents diagnosed with autism spectrum disorder (ASD), and define its relations with sociodemographic characteristics and co-morbid psychiatric disorders. Materials and Method 58 cases between 8-18 years of age followed by Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine Department of Child and Adolescent Psychiatry diagnosed with ASD/Mild severity according to DSM-V and who aren't clinically intellectualy disabled were included. Schedule for affective disorders and schizophrenia for school aged children- now and lifetime version were applied to all participants. Sociodemographic data form developed by researchers were filled by researchers in interviews done with every children and parents who are willing to attend to the study. Children and parents asked to fill olweus peer bullying questionnaire and peer bullying parent form which is developed by researchers. Results Half of the participants were only victim (n=29), 1,7% were only bully (n=1), 19% were both victim and bully (n=11) and 29,3% were not actively involved in bullying events (n=17) according to olweus peer bullying questionnaire for students. No significant differences were found between groups which experienced peer bullying and group which hadn't when compared by gender, age, number of good friends and co-morbid psychiatric disorders(p ˃ 0.05). Number of good friends were found significantly lower in the group being bully than the grup being not bully(p ˂0.05). In the group which consists of participants who are both bully and victim, number of good friends were meaningfully low(p ˂0.05). A significant correlation were found between severity of being bullied and generalized anxiety disorder(p ˂0.05), but no significant correlation were found for other co-morbid diagnoses(p ˃ 0.05). There were no significant relation(p ˃ 0.05) between severity of being bully and psychiatric co-morbid diagnoses. Rates of being involved in bullying on assesment forms completed by parents were lower than self reported forms completed by participants(p ˂0.05). From the perspective of lifelong psychiatric diagnosis, all patients except one had received multiple diagnoses (3,5±2,2). Attention deficit and hyperactivity disorder (ADHD) was the most common diagnosis with the rate of 96,5%, followed by obsessive compulsive disorder (OCD), seperation anxiety, and depression with the rates of 32,8%, 27,6 and 25,9 respectively. Conclusion According to our study, peer bullying is commonly seen in ASD cases. In children who are involved in bullying cycle-either as a bully or as a victim- negative psychologic and social outcomes are seen both in long and short term. Children with psychiatric disorder are particularly at risk for these outcomes. Therefore, bullying events at the school must be questioned at the assesment of children with ASD and if exists, parents and teachers must be informed and necessary precautions must be taken.