Karbonik anhidraz inhibitörü metilenaminobenzen sülfonamit türevlerinin Drosophila melanogaster'in gelişimi, morfolojisi ve eşey oranı üzerine etkileri
Effects of derivatives of methylene aminobenzene sulfonamide, a carbonic anhydrase inhibitor on development, morphology and sex rate of Drosophila melanogaster
- Tez No: 667468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Drosophila, İlaç Hammaddesi, Karbonik Anhidraz İnhibitörler, Drosophila, Drug Raw Material, Carbonic Anhydrase Inhibitors
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada insan karbonik anhidraz I ve II izoenzimlerini inhibe ettiği tespit edilmiş dolayısıyla ilaç ham maddesi olarak kullanılabilme potansiyeli olan, 4-(1-methyl-2-oxo-3'H-spiro[indoline-3,2'-[1,3,4]oxadiazole]-5'-yl)benzenesulfonamide (6b) ve 4-(((1,3-dimetil-2,4,6-trioksotetrahidropyrimidin-5(2H)-iliden)methil)amino)benzensülfonamit (2e) maddelerinin, Drosophila melanogaster'in F1 ve F2 neslinde ergin birey sayısı, fenotipik özellikler, eşey oranı ve metamorfoz süresine etkisi araştırılmıştır. Ki değerleri baz alınarak üç farklı konsantrasyonda 6b maddesi (0,85µl, 1,706 µl ve 3,4 µl) ve 2e maddesi (2,6 µl, 5,2 µl ve 10,4 µl) beslenme yoluyla uygulanmış, F1 ve F2 nesline ait veriler elde edilmiştir. F1 nesli 6b maddesinde (0,85 µl, 1,706 µl ve 3,41 µl) konsantrasyon azaldıkça birey sayısında artma, anormal birey sayısında azalma meydana gelmiştir. 2e maddesinin (2,6 µl, 5,2 µl ve 10,4 µl) F1 neslinde, konsantrasyon azaldıkça birey sayısında azalma, anormal birey sayısında sadece 2,6 µl'lik konsantrasyonda artma gözlenmiştir. F2 neslinde 6b maddesi için, konsantrasyon arttıkça hem birey sayısı hem de anormal birey sayısı azalmıştır. F2 neslinde 2e maddesi için, konsantrasyon azaldıkça birey sayısında artma, anormal birey sayısında sadece 2,6 µl'lik konsantrasyonda artma gözlenmiştir. Eşey oranı, F1 neslinde 6b maddesi içeren 1,706 µl ve 3,41 µl'lik dozlarda dişi bireyler lehine artarken, 2e maddesinde ise 10,4 µl'lik dozda erkek bireyler lehine değişmiştir. F2 neslinde 6b ve 2e maddesi için eşey oranı dişi bireyler lehine değişmiştir. Uygulanan her iki maddenin F1 ve F2 neslinde, metamorfoz süresini değiştirmediği ortaya çıkmıştır. Bulgular sonucunda 6b ve 2e maddesinin ilaç olarak kullanılması in vivo koşullarda pozitif sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been determined that human inhibitis the carbonic anhydrase I and II isoenzymes and thus the effects of 4- (1-methyl-2-oxo-3'H-spiro [indoline-3,2 '- [1,3,4] oxadiazole] -5'-yl) benzenesulfonamide (6b) and 4-(((13-dimethyl-2,4,6-trioxotetrahidropyrimidin-5(2H)-yliden)methyl)amino) benzenesulfonamide (2e) substances that have the potential to be used as drug raw materials on the number of adults in F1 and F2 generations, phenotypic features, sex ratio and metamorphosis duration of Drosophila melanogaster have been investigated. Based on the Ki values, three different concentrations of 6b (0.85 µl, 1.706 µl and 3.4 µl) and 2e (2.6 µl, 5.2 µl and 10.4 µl) were administered by feeding and data belonging to F1 and F2 generations were obtained. In F1 generation 6b item (0.85 µl, 1.706 µl and 3.41 µl), as the concentration decreased, the number of individuals increased and the number of abnormal individuals decreased. In F1 generation of the substance 2e (2.6 µl, 5.2 µl and 10.4 µl), the number of individuals decreased as the concentration decreased, and only an increase in the concentration of 2.6 µl of the number of abnormal individuals was observed. For item 6b in the F2 generation, both the number of individuals and the number of abnormal individuals decreased as the concentration increased. For the 2e substance in the F2 generation, an increase in the number of individuals was observed as the concentration decreased and an increase in the concentration of only 2.6 µl was observed in the number of abnormal individuals. The sex ratio increased in favor of female individuals at 1,706 µl and 3,41 µl doses containing 6b substance in F1 generation, while it changed in favor of male individuals in 2e item at 10.4 µl dose. The sex ratio for item 6b and 2e in the F2 generation changed in favor of the female individuals. It was revealed that both applied substances did not change the metamorphosis duration in F1 and F2 generation. As a result of the findings, the use of 6b and 2e drugs as drugs gave positive results under in vivo conditions.