Türkiye'deki salgın hastalıkların Türk ekonomisine etkileri
Türkiye'deki salgin hastaliklarin Türk ekonomisine etkileri
  1. Tez No: 667493
  2. Yazar: SELDA ÖZDERE SÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sağlık Yönetimi, Economics, Healtcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, Salgın, Ekonomik Etkileri, Türkiye, COVID-19, Dünya Tarihi, Pandemic, Outbreak, Economic Impact, Turkey, COVID-19, World History
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Dünya tarihi boyunca salgın hastalıkların insanlık yaşamını etkisi altına aldığı zamanlar oldukça fazladır. Özellikle salgın hastalıkların kolayca nüfuz etmesi, hastalığın etkisini tüm kıtalarda hissettirmiştir. Bu nedenle tüm dünyada eşzamanlı olarak etkisini gösteren bulaşıcı hastalıklara pandemi denilmektedir. Pandemilerin insanlık yaşamını etkilediği gibi toplumların gündelik yaşamlarını ve iş yaşamlarını da etkilemiştir. Ülke yönetimleri ise salgın hastalıkların kamusal yaşama olan olumsuz etkilerini azaltmak adına birtakım kısıtlamalar uygulamak zorunda kalmıştır. Bunun sonucunda oluşan kısıtlamalar sebebiyle ülke ekonomilerinde kırılmalar meydana gelmiştir. Ayrıca salgın hastalıklar, ülkelerin sağlık sisteminin çökmesine, eğitimlerin duraksamasına, turizm faaliyetlerinin durmasına ve tüm kamusal alanda sosyal bir kriz ortamı oluşmasına sebep olmuştur. Günümüzde ise Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, hızla tüm dünyaya yayıldı ve etkisini bugün hala sürdürmektedir. Salgının henüz ilk dönemlerinden itibaren tüm ülkeler, giriş çıkışları kapatarak salgınla mücadele içerisine girmiştir. Özellikle küresel anlamda tüm ticari ilişkiler ve sportif organizasyonlar durdurulmuş, bu da büyük bir ekonomik belirsizliğe neden olmuştur. Öte yandan küresel otomotiv sektörü sekteye uğramış, azalan talep karşısında petrol fiyatları sert bir biçimde düşüşe geçmiştir. Bu anlamda dünya piyasalarında son yılların en sert düşüşleri yaşanmıştır. Bu çalışma, pandemilerin dünyada ve Türkiye'deki ekonomik etkilerini tarihsel bir bakış açısıyla ele almayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of the world, there are many times when epidemics have affected human life. Especially the easy penetration of epidemic diseases made the effect of the disease felt on all continents. For this reason, infectious diseases that show their effects simultaneously all over the world are called pandemics. Pandemics have affected the daily lives and business lives of societies as well as affecting human life. Country governments, on the other hand, had to apply some restrictions in order to reduce the negative effects of epidemic diseases on public life. Due to the restrictions that occurred as a result of this, ruptures occurred in the economies of the country. In addition, pandemics have caused the health system of countries to collapse, education to pause, tourism activities to cease, and a social crisis environment in the entire public sphere. Today, the new type of coronavirus emerging in Wuhan, China has spread rapidly all over the world and still continues its effect today. Since the early stages of the epidemic, all countries have been fighting the epidemic by closing the entries and exits. Especially in the global sense, all commercial relations and sports organizations were stopped, resulting in a great economic uncertainty. On the other hand, the global automotive industry was stalled and oil prices started to decline sharply in the face of decreasing demand. In this sense, the worst declines of recent years have been experienced in the world markets. This study is aimed at addressing the economic impact of the pandemic in the world and Turkey with a historical perspective.