Farklı sümbül (Hyacinthus orietalis L.) çeşitlerinde borik asit uygulamalarının çiçek sapı uzunluğu ve vazo ömrü üzerine etkileri
The effects of boric acid treatments on flower stalk lenght and vase life in different hyacinth (Hyacinthus orientalis L.) cultivars
- Tez No: 667505
- Danışmanlar: PROF. DR. REZZAN KASIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Borik Asit, Sap Uzunluğu, Sümbül, Vazo Ömrü, Boric Acid, Flower Stalk Lenght, Hyacinth, Vase Life
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmada, 'Pink Pearl', 'Aiolos' ve 'Blue Jacket' sümbül çeşitlerinde, hasattan önce ve sonra üç farklı dozda (50, 100 ve 150 ppm) yapılan borik asit (BA) uygulamalarının çiçeğin sap uzunluğu ve vazo ömrüne etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, sümbül soğanlarına dikimden sonra 9±1°C sıcaklıkta, 7-8 hafta süre ile soğuk katlama uygulaması yapılmıştır. Soğuk katlamanın ardından saksılar 18-25°C sıcaklık içeren plastik sera ortamına alınmıştır. Hasat öncesi borik asit uygulamalarına yapraklar tam büyüklüğünü aldığı dönemden itibaren başlanmıştır. Çalışmada seradaki bitkilerde gelişme süresince; toplam yaprak sayısı (adet), çift çiçek sayısı (adet), çiçek sapı uzunluğu (cm), yaprak rengi (L*, a*, b*, C*, h*), klorofil SPAD miktarı, başakta açan toplam kandil sayısı (adet), bitkinin en uzun yaprak boyu (cm), toplam bitki boyu (cm), çiçeklenen bitki sayısı (adet) ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca başaktaki kandillerin tamamının açtığı dönemde borik asit içeren vazo çözeltisine alınan çiçeklerde ise; ağırlık kaybı (%), su alımı (mL), vazo ömrü (gün), çiçek boyu (cm), klorofil SPAD miktarı, soğanlı ve soğansız bitki ağırlığı (g) analizleri yapılmıştır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre; 100 ppm BA uygulamasının bitkinin yaprak sayısı, su alımı ve vazo ömrü üzerinde olumlu sonuçlar verdiği belirlenmiştir. Ayrıca 150 ppm BA uygulamasının klorofil SPAD, h*, a* değerini yükselterek yaprak kalitesini arttırdığı saptanmıştır. Ek olarak 50 ppm BA uygulamasının ise başaktaki kandil sayısını azaltarak, sümbül bitkisinin kesme çiçek olarak kullanılabilirliğine olumlu etki sağladığı görülmüştür. Borik asit dozlarının çiçek sapı uzunluğu ve bitki boyuna belirgin bir etkisinin olmadığı da belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effect of boric acid (BA) applications with three different doses (50, 100 and 150 ppm) on the flower stem length, and vase life of 'Pink Pearl', 'Aiolos' and 'Blue Jacket' hyacinth varieties. In the study, the cold stratification treatment was applied to the hyacinth bulbs after the planting, at a temperature of 9 ± 1 °C for 7-8 weeks. After cold stratification, the pots were placed in a plastic greenhouse medium containing a temperature of 18-25 °C. Pre-harvest boric acid treatments were started from the period when the leaves reached full size. In the study, the total number of leaves, double number of flowers, flower stalk length (cm), leaf color (L*, a*, b*, C*, h*), chlorophyll SPAD content, the total opened floret count in spike, the longest leaf length (cm), the total plant height (cm), the number of flowering plants were measured, during the plant development in the greenhouse. Besides, in the flowers placed in the vase solution containing boric acid during the period when all the flowers in the spike open; weight loss (%), water intake (mL), vase life (days), flower length (cm), chlorophyll SPAD, plant weight (g) with and without onion were analyzed. According to the results of this study, it was detected that 100 ppm BA treatment gave positive results on leaf number, water intake, and vase life of the plant. Also, the 150 ppm BA application has found to improve the leaf quality by increasing chlorophyll SPAD content and color values of h* and a*. Besides, it has been seen that the 50 ppm BA application provided a positive effect on the usable of hyacinth plants as cut flowers by reducing the number of florets count in the spike. It was also determined that boric acid doses did not have a significant effect on flower stalk length and plant height.