Normal ve zor havayolu simülasyon maketinde USB endoskop videolaringoskop ile MC grath mac videolaringoskopun etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of efficacy of USB endoscope videolaryngoscope and MC grath mac videolaryngoscope in normal and difficult airway simulation manikin
- Tez No: 667541
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL KAVALCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Havayolu yönetimi, endotrakeal entübasyon, videolaringoskop
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Çalışmamızda normal ve zor senaryoları olan havayolu maketinde Mc Grath MAC videolaringoskop (VL) ile düşük maliyetli Universal Serial Bus (USB) endoskop VL'nin klinik kullanımı açısından birbirlerine üstünlükleri karşılaştırılmıştır. Materyal ve Metod: Bu prospektif, randomize, kontrollü çalışma Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan etik kurul onayı alındıktan sonra (Etik kurul numarası: 92/15) 01.08.2020-01.09. 2020 tarihleri arasında; katılımcıların, normal ve zor senaryoları oluşturulan havayolu simülasyon maketinde Mc Grath VL ve USB Endoskop VL ile entübasyon yapmaları sağlanmıştır. Girişim öncesinde cihazlarla ilgili 10 dakikalık sözlü sunum ve cihazlarla entübasyonu gösteren demonstrasyon yapıldı. Entübasyon için 7.0 numara endotrakeal tüp (ETT) kullanıldı. Endotrakeal entübasyon (ETE) başarı oranları, glottik açıklığı görme süresi, glottik açıklık yüzdesi, Cormack Lehane skorlaması (CLs) ve dental travma varlığı veri toplama formuna kaydedilerek istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmamıza gönüllü olarak 35 acil tıp asistan doktoru katıldı. Katılımcıların yaş ortalaması 28.77±2.67 yıl olarak hesaplandı. Çalışmaya yalnızca 1, 2, 3 ve 4 yıllık tecrübeye sahip asistanlar dahil edildi. Katılımcıların büyük bölümü 4 yıllık tecrübeye (%31.4) sahipti. Normal McGrath VL ile normal USB endoskop VL ilk girişim entübasyon başarı oranları aynı bulundu (%80-%80). Glottik açıklık görme süresi, zor Mc Grath VL'de normal McGrath VL'ye göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p=0.003) (6.13±1.93 sn). Glottik açıklık görme oranı açısından iki VL arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Toplam entübasyon süresi açısından iki VL arasında anlamlı farklılık bulunmadı (p=0.077, p=0.665, p= 0.179, p=0.627). Normal McGrath VL ve normal USB Endoskop VL yöntemleri arasındaki entübasyon başarısı değerlendirmesi için yapılan analizde her iki değerlendirme arasında anlamlı fark olmadığı anlaşıldı (p=1.000). Zor McGrath VL ve zor USB Endoskop VL yöntemleri ile yapılan entübasyon başarısı değerlendirmelerinde iki yöntem arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p=0.406). Katılımcı asistanların kıdem sürelerine göre yapılan karşılaştırmalarda normal McGrath VL yöntemi ile yapılan entübasyon başarısı sonuçları anlamlı farklılık gösterdi (p=0.001). Kıdem yılı arttıkça birinci girişimde başarılı olma oranlarının %100'e yaklaştığı görüldü. Sonuç: Havayolu yönetimi, ventilasyonun devamı için kritik öneme sahiptir. Zor havayolu düşünülen vakalarda VL altın standarttır. Çalışılan tüm kriterlerde iki VL arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Birbirlerine belirgin üstünlükleri saptanamamıştır. Düşük maliyetle sahip olunabilen USB endoskop VL, McGrath VL'a tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, the superiority of Mc Grath MAC video laryngoscope (VL) and low-cost USB endoscope VL to each other in terms of clinical use in airway model with normal and difficult scenarios were compared. Material and Method: In this prospective, randomized, controlled study, after obtaining ethics committee approval from the Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital Clinical Research Ethics Committee (Ethics committee number: 92/15) between 01.08.2020-01.09.2020, it was provided that the participants apply intubation with Mc Grath VL and USB Endoscope VL in the airway simulation model where normal and difficult scenarios were created. Before the intervention, a 10-minute oral presentation about the devices and a demonstration showing the intubation with the devices was made. 7.0 size endotracheal tube was used for intubation. Endotracheal intubation success rates, time to see glottic opening, percentage of glottic opening (POGO) and dental trauma presence were recorded in the data collection form and analyzed statistically. Results: 35 emergency medicine residents participated in our study voluntarily. The average age of the participants was calculated as 28.77±2.67 years. Only residents with 1, 2, 3 and 4 years of experience were included in the study. Most of the participants (31.4%) had 4 years of experience. Normal McGrath VL and normal USB endoscope VL first attempt intubation success rates were the same (80% -80%). Time to see glottic oepning was found significantly higher in difficult Mc Grath VL than normal McGrath VL (p = 0.003) (6.13±1.93 sec). There was no significant difference between the two VLs in terms of the rate of seeing the glottic opening. No significant difference was found between the two VLs in terms of total intubation time (p=0.077, p=0.665, p= 0.179, p=0.627). In the analysis performed for the evaluation of intubation success between the normal McGrath VL and normal USB Endoscope VL methods, it was found that there was no significant difference between both evaluations (p=1.000). No significant difference was found between the two methods in the evaluation of intubation success using the difficult McGrath VL and the difficult USB Endoscope VL methods (p=0.406). The results of intubation success with the normal McGrath VL method showed a significant difference in the comparisons made according to the seniority of the participating residents (p=0.001). It was observed that as the years of seniority increased, the success rate in the first attempt approached 100%. Conclusion: Airway management is critical to continuation of ventilation. VL is the gold standard in cases where a difficult airway is considered. No significant difference was found between the two VLs in all criteria studied. No distinct superiority to each other could be determined. Low cost USB endoscope VL can be preferred over McGrath VL.