Geleneksel laringoskopi ile video destekli laringoskopi yöntemlerinin, normal ve zor havayolu simülasyon maketinde karşılaştırılması
Comparison of the C-MAC videolaryngoscope and rigid fiberscope with direct laryngoscopy in easy and difficult airway scenarios: A manikin study
  1. Tez No: 433221
  2. Yazar: ATİLLA KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN GÖKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: havayolu yönetimi, videolaringoskop, airway management, videolaryngoscope
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Entübasyon havayolunu koruyamayan hastalarda ventilasyon ve oksijenlendirilmenin sağlanabilmesi için temel girişimlerdendir. Bu çalışmada C-MAC ve Bonfils fiberoskop simule edilmiş kolay ve kademeli olarak zorlaşan havayollarında direkt laringoskopi ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışma prospektif, randomize edilmiş, kontrollü bir çalışmadır. 30 Acil Tıp asistanı giderek zorlaşan 4 farklı havayolu senaryosunda [ (Normal Havayolu (Senaryo 1), Servikal İmmobilizasyon (senaryo 2), servikal immobilizasyon + şişirilmiş dil (senaryo3), servikal immobilizasyon + şişirilmiş dil + açıklığı kısıtlanmış çene (senaryo4) ] 2 farklı mankeni (Laerdal® Airway Management Trainer, Laerdal ® , Stavanger, Norway - SimMan 3G manikin, Laerdal® , Kent, UK), 3 farklı havayolu yöntemi (C-MAC videolaringoskop, Bonfils fiberoskop, direkt laringoskopi) ile entübe etmiştir. Birinci ve ikinci senaryoda; entübasyon zamanı, glottik açıklığın görüntülenme zamanı ve endotrakeal tüpün yerleştirilme zamanı açısından 3 havayolu yöntemi arasında istatiksel anlamlı bir fark bulunmadı. Üçüncü senaryoda laringoskoplar arasında entübasyon zamanı ve endotrakeal tüpün yerleştirilmesi açısından istatiksel anlamlı bir fark bulunmadı. Genel başarı yüzdesi ve üçüncü ile dördüncü senaryoda glottik açıklığın görüntülenmesi süresi kısalığı C-MAC ve Bonfils fiberoskopta üstün saptandı. Ayrıca dördüncü senaryoda entübasyon süresi en iyi Bonfils fiberoskopta saptandı. Dental travma en az Bonfils fiberoskop ile saptandı. Birinci senaryo haricinde zorluk skoru en yüksek yöntem Macintosh laringoskop olarak tespit edildi. C-MAC en çok tercih edilen yöntem olmuştur. C-MAC ve Bonfils fiberoskop, Macintosh laringoskop ile karşılaştırıldığında daha iyi bir glottik açıklık görüntülemesi sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Intubation is a fundamental skill in maintaining adequate oxygenation and ventilation of seriously ill patients The aim of the study was to compare the C-MAC video laryngoscope and Bonfils intubation fiberscope with direct laryngoscopy in simulated easy and difficult airway scenarios. This was a prospective randomized-controlled cross-sectional study. Thirty emergency medicine residents attempted to intubate a manikin using 4 progressively more difficult airway settings [normal airway (scenario 1), cervical spine immobilization (scenario 2), cervical spine immobilization + tongue swelling scenario (scenario 3), Cervical spine immobilization+ tongue swelling +limited jaw opening scenario (scenario 4)] with both the C- MAC video laryngoscope and the Bonfils intubation fiberscope and direct laryngoscope. In the first and the second scenarios, there were no statistically significant differences viewing duration of the glottic opening and ETT insertion time. There was no statistically significant difference between the laryngoscopes in terms of the duration of endotracheal intubation and ETT insertion time in the third scenario. The overall success rates and the viewing duration of the glottic opening were shorter with the C-MAC and Bonfils in scenarios 3 and 4. Furthermore, the duration of intubation was better with Bonfils in scenario 4. The severity of dental trauma was lowest with the Bonfils in all scenarios. The device difficulty score was highest with the Macintosh blade, except in the normal airway scenario. The most preferred airway device was the C-MAC. The Bonfils and C-MAC enabled better visualization of the glottic opening when compared with the Macintosh laryngoscope.