Z Skor Modeli ile finansal öngörüde bulunma ve BIST100 dokuma, giyim eşyası ve deri imalat sanayi sektörü firmaları üzerine örnek bir çalışma
Financial forecasting with the Altman's Z Score Model and a case study on BIST100 textile, clothing and leather manufacturing industry firms
- Tez No: 667604
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNAY DENİZ DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İflas tahmini, finansal başarısızlık, Altman Z Skor, Bankruptcy Estimation, Financial Failure, Altman's Z Score
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
İşletmelerin iflas etme risklerinin tahmin edilebilmesi her zaman yatırımcılar için çok önemli olmuştur. Birikimlerini doğru işletmelerde değerlendirmek isteyen yatırımcılar yatırım yapacakları işletmelerin gelecekte nasıl bir konumda olacağını merak etmektedirler. Yatırımlarını iflas etme ihtimali yüksek olan işletmelerde değerlendirmek istemeyen yatırımcılar iflas tahmin modellerini sıklıkla bir referans olarak kullanmaktadırlar. Bu nedenle iflas tahmin modelleri günümüzde çok büyük bir öneme sahiptir. Bu modeller yatırımcılara bir projeksiyon oluşturarak yatırım seçenekleri arasından iflas etme olasılıkları yüksek olan işletmeleri elemelerine ve bu sayede zarar etme olasılıklarını en aza indirmelerine olanak sağlamaktadır. Bu modeller yalnızca yatırımcılara değil tüm işletme ilgililerine hitap etmektedirler. Yatırımcıların yanı sıra merkezi otorite, işletmenin ticaret içerisinde olduğu diğer işletmeler, aynı sektörde yer aldığı işletmeler, kredi kuruluşları işletmenin iflas riskinin doğrudan etkileyebileceği işletme ilgilileridir. Tüm bu ilgililer ilişki içerisinde bulundukları işletmelerin finansal durumlarını ve iflas risklerini bilmek ve adımlarını bu verilere dayanarak atmak istemektedirler. Tüm bu nedenler iflas tahmin modellerinin günümüzde toplumun tamamı için önemli bir yer tutmasına neden olmuştur. Bu çalışmanın amacı BIST100 endeksinde faaliyet gösteren Tekstil, Giyim Eşyası ve Deri İmalat Sanayi Sektörü işletmelerinin 2017-2018-2019 dönemlerindeki finansal durumlarını Altman Z skor yöntemiyle analiz ederek gelecek yıllar için sektör işletmelerine yönelik finansal öngörüde bulunmaktır. Diğer çalışmalardan farklı olarak bu çalışmada işletmelerin sadece iflas etme ihtimalleri tespit edilmeyecek ayrıca iflas riski taşıyan işletmelerin bu riski taşıma sebepleri üzerine yorumlar yapılarak işletmelere tavsiyelerde bulunulacaktır. Bu yönüyle çalışmamız bilgi kullanıcılarına referans olmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Its always important risk of bankruptcy for all investors.The investors who wants to evaluate their fund curious about how relevant companies will look like at the future.Due to economically risk they oftenly usebankruptcy prediction models.Therefore those models are crutial in this years.These models by creating a projection for investors and eliminate businesses that are likely to bankrupt among investment options.These models are being used not only by investors but also by all business people.In addition to investors, the central authority, other business companies which they cooperate , businesses in the same sector, and credit institutions are those of the business that can directly affect the bankruptcy risk of the business.All these interested parts want to learn about their financial situation and risks of bankruptcy and take their steps based on these data.All these reasons cause bankruptcy prediction models to have an important place for all society today. The aim of this study is to analyze the financial status of Textile, Clothing and Leather Manufacturing Industry Sector enterprises operating in BIST100 index in 2017-2018-2019 period with Altman Z score method and to make financial predictions for the sector enterprises for the coming years.Unlike other studies, this study will not only determine the possibilities of bankruptcy, but also give advice to businesses by making comments on the reasons for businesses carrying this risk.That is why our study wants to be reference to all information users.