The influence of bologna process on promoting learners' scientific level: A sample of Soran University
Öğrencilerin bilimsel düzeyini geliştirme konusunda bologna sürecinin etkisi: Soran Üniversitesi'nin bir örneği
- Tez No: 667672
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAKİR İŞLEYEN, DR. RİZGAR SAEED HUSSEIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Bologna Süreci, Ki-Kare, Lojistik Regresyon, Bologna Process, Chi-Square, Logistic Regression
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kuzey Irak yeni bir eğitim sistemi ile gelişim göstermektedir, Kuzey Irak hükümeti Avrupa Yüksek Öğretim sistemi ile ana hedefi Bologna sürecinin bir parçası olmak için bu sistemi uygulamaktadır. Kuzey Irak Yüksek Öğretim sistemindeki reformlar ülke için gerekli olmasının yanı sıra değişimin olumlu sonuçları görülmektedir. Bu araştırmanın amacı, Bologna Sürecinin Kuzey Irak'ta öğrenci bilgisini üzerindeki etkisini anlamaktır. Anket sistemi ile yapılan çalışmada öğrenci kabul edildikten sonra fakülte, yaş, cinsiyet, durum ve diğer ilgili değişkenlere odaklanan öğrencinin kabul stratejisine göre hazırlanmış anket soruları sonuçları SPSS programı kullanarak analizler yapılmıştır. Kuzey Irak'ta uygulanan yeni eğitim sisteminin öğrenci eğitim seviyesi üzerindeki etkisini analiz etmek için Ki-Kare ve Lojistik Regresyon yöntemleri kullanılmıştır. Uygulama anket yöntemi ile Soran Üniversitesinde 5 fakültede yapılmış ve toplamda 204 öğrenci katılım göstermiştir. Yapılan analizler sonucunda yeni eğitim sisteminin öğrenci eğitim düzeyleri üzerinde anlamlı sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Northern Iraq has begun to develop with a new type of education system, the northern Iraq government has chosen the European higher education system and its main goal is to be part of the Bologna process. Reforms in the northern Iraq higher education system were necessary for the country, and indeed much has changed since the beginning of the stage. The aim of this research is to investigate the Effect of Bologna Process on Raising Student Knowledge in the Northern Iraq. A series of questions have been prepared in the form of a questionnaire. These questions have been prepared according to the students' admission strategy, which focuses on faculty, age, gender, status, and other related variables after the student is admitted in this new system. The researcher analyzed the questionnaire forms by using the SPSS program. We can obtain the most crucial factors that affect the impact of the Bologna process on improving the scientific level of students. Chi-Square and Logistic Regression methods were used to analyze the effect of the new education system implemented in Northern Iraq on student education level. The application was conducted in 4 faculties of Soran University with a survey method and a total of 204 students participated. As a result of the analysis, it was observed that the new education system gave significant results on student education levels.