The role of the cultural intelligence levels of English language teachers in foreign language teaching
İngilizce öğretmenlerinin kültürel zeka düzeyinin yabancı dil öğretiminde rolü
  1. Tez No: 667687
  2. Yazar: GÖKÇE KİRAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜFİT ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültürel zeka, Dil öğrenimi ve öğretimi, Culture, Cultural intelligence, Language learning and teaching
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Teknolojik gelişmeler ve küreselleşme sayesinde dünya küçülürken, farklı kültürlerden insanlar aynı sınıflarda birlikte okumakta, aynı şirketlerde birlikte çalışmakta veya aynı mahallelerde birlikte yaşamaktadırlar. Farklı nedenlerle bir araya gelme sonucunda insanlar birbirleriyle sürekli iletişim halindedirler. Özgün iletişimlerde her insanın kendi kültürünün özelliklerini yansıtması, insanlar kültürler arasındaki farklılıkların farkında olmadığı sürece yanlış anlamalara, kızgınlıklara veya öfkeye neden olabilmektedir. Kültürler arası farklılıkların farkında olmak ve kabul etmek ve kendini bunlara adapte etmek Kültürel Zeka olarak tanımlanmıştır. Bu terim, yönetimden eğitime kadar farklı alanların dikkatini çekmiş ve bu alanlarda çok sayıda araştırma yapılmıştır. Ancak, bu çalışmaların ağırlıklı olarak yabancı bağlamlarda yapıldığı görülmekte ve pek çoğunun yabancı dil öğrenme ve öğretimi üzerine olmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada İngilizce öğretmenlerinin kültürel zeka düzeyleri ile cinsiyet, çalıştıkları okul türü, yabancı dil öğretimindeki hizmet yılı, mezun oldukları bölüm ve yurtdışında geçirdikleri süre gibi bazı demografik özellikleri arasındaki ilişki incelenmektedir. Bu çalışma 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında Samsun'un İlkadım ilçesindeki devlet liseleri ve özel liselerde görev yapan 101 İngilizce öğretmenine uygulanmıştır. Öğretmenlere özel bilgilerini sormadan bazı demografik sorularla birlikte Kültürel Zeka Ölçeği verilmiştir. Verilerin analizi, İngilizce öğretmenlerinin nispeten yüksek düzeyde kültürel zekaya sahip olduklarını ortaya koymuş ve öğretmenlerin demografik özellikleri sonuçlarla karşılaştırıldığında, kültürel zeka düzeyini ve kültürel zekanın davranış ve motivasyon alt boyutlarını olumlu etkileyen tek özelliğin uluslararası deneyim olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
As the world becomes smaller thanks to technological improvements and globalization, people from diverse cultures study together in the same classrooms, work together in the same companies or live together in the same neighbourhoods. They are in communication with one another as a result of this coming together for different reasons. The fact that every person reflects characteristics from his / her own culture in novel communications may cause misunderstandings, resentments or anger unless people are aware of the differences among cultures. Being aware of the differences among cultures and accepting and adapting oneself to them was defined as Cultural Intelligence. The term has taken attention of different fields from managing to education and a great deal of research has been done about it in those areas. However, it is seen that these studies were conducted mainly in foreign contexts and it is understood that not many of them are on foreign language learning and teaching. Therefore, this study investigates the relationship between cultural intelligence level of English teachers and some demographic characteristics of theirs such as gender, type of school they work, the year of service in foreign language teaching, the department they graduated from and the time they spent abroad. This study was conducted to 101 English language teachers working at state and private high schools in Ġlkadım district in Samsun in the 2020-2021 Education Year. The teachers were given Cultural Intelligence Scale along with some demographic questions without asking their private information. The analysis of the data revealed that the teachers of English had relatively high level of cultural intelligence and international experience was the only characteristic that positively affected the overall cultural intelligence level and behavioural and motivational subdimensions of cultural intelligence.