S-1/1 ceviz genotipinde serbest tozlanmış tohumlarından elde edilen genotiplerin fenolojik ve moleküler karakterizasyonu
Determination of phenological and genetic differences ingenotypes obtained from open pollinated seeds in S-1/1 walnut cultivar
  1. Tez No: 667705
  2. Yazar: NUR KUŞÇUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SÜTYEMEZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMA BOYACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Juglans regia L, fenoloji, moleküler, ISSR, varyasyon, Juglans regia L, molecular, phenology, ISSR, variatio
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırma, S-1/1 ceviz genotipi ile bu genotipten elde edilmiş 94 farklı genotipin birbirleriyle ve ana bitki ile fenolojik ve genetik farklılık seviyelerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Serbest tozlanmış tohumlardan elde edilen 94 farklı genotipte fenolojik olarak, tomurcuk patlama, ilk yapraklanma, yaprak sararma ve yaprak döküm safhaları gibi özellikler incelenmiştir. Yapılan fenolojik gözlemlerde, genotiplerde tomurcuk patlamanın 52 gün, ilk yapraklanmanın 50 gün, yaprak sararmanın 26 gün ve yaprak dökümünün ise 43 gün gibi bir periyotta gerçekleştiği görülmüştür. Ana bitki (S-1/1) ile çöğür genotipler mukayese edildiğinde, tomurcuk patlamada %75.54, ilk yapraklanmada %73.41, yaprak sararmada %34.05 ve yaprak dökümünde ise %93.62 seviyesinde fenolojik varyasyon olduğu tespit edilirken, ortalama varyasyon %69.15 olarak belirlenmiştir. Moleküler analizlerde genetik varyasyonların belirlenmesi amacıyla 7 adet ISSR primeri kullanılmıştır. Bu analizlerde 7 monomorfik, 45 polimorfik bant elde edilirken, polimorfizm oranının %86.53, ortalama allel sayısının ise 7.42 olduğu belirlenmiştir. Genotiplerde polimorfizm bilgi içerik (PIC) değeri 0.48 ile 0.95 arasında değişirken, ortalama PIC değerinin ise 0.73 olduğu hesaplanmıştır. Kümeleme analizi sonucunda, genotiplerin net bir şekilde 2 ana ve 2 alt kümeye ayrıldığı görülmüştür. Çalışma sonunda S-1/1 ceviz genotipi ile bu genotipten elde edilmiş F1 genotiplerin hem fenolojik hemde genetik olarak önemli bir varyasyona sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to reveal the phenological and genetic differences between the S-1/1 walnut genotype and 94 different genotypes obtained from this genotype with each other and with the parent plant. In the phenological observations made, it was observed that bud bursting in genotypes took 52 days, first foliation 50 days, leaf yellowing 31 days, and defoliation 27 days. When the main plant (S-1/1) and the genotypes were compared, it was found that there was a phenological variation of 75.54% in budburst, 73.41% in the first foliation, 34.05% in leaf yellowing, and 93.62% in defoliation, while the average variation was 69.15%. In molecular genetic analyzes, 7 ISSR primers were used to determine genetic variations, as a result, 7 monomorphic and 45 polymorphic bands were obtained, and the rate of polymorphism was found to be 86.53%. The average number of alleles was calculated to be 7.42. In genotypes, the polymorphism information content (PIC) value varied between 0.48 and 0.95, while the average PIC value was calculated to be 0.73. As a result of cluster analysis, it was seen that genotypes were divided into 2 main clusters and 2 subsets. At the end of the study, it was determined that the S-1/1 walnut genotype and f1 genotypes obtained from this genotype have a significant variation both phenologically and genetically.