Geçmişten günümüze Türkiye-Latin Amerika ilişkileri ve Türkiye'nin bölgedeki yumuşak güç politikaları
Turkey-Latin America relations from past to nowadays and soft power policies of Turkey in the region
- Tez No: 667731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ERMAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Dış Politikası, Latin Amerika ve Karayipler, Kamu Diplomasisi ve Yumuşak Güç, Turkish Foreign Policy, Latin America and Caribbeans, Public Diplomacy and Soft Power
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Latin Amerika ve Karayipler Bölgesi, Soğuk Savaş dönemi ile birlikte uluslararası siyasetin başat konularından biri olmasına rağmen Türk Dış Politikasında yeterince ilgi görememiştir. Ancak Soğuk Savaş'ın sona ermesi ile birlikte Türkiye, dış politikasını bu bölge ile de çeşitlendirmek istemiştir. Osmanlı Devleti'nin son yıllarında başlayan ilişkiler, Cumhuriyetin ilk yıllarında sürdürülmüştür. Sonrasında uzun bir sessizliğin ardından 1990'lı yıllarda üst düzey ziyaretler, 1998 yılındaki Latin Amerika ve Karayipler Açılım Planı ve 2006 yılında Latin Amerika Yılı ilanı vuku bulmuştur. Bu çalışma son tahlilde; olay/kişi eksenli gelişmeler nedeniyle ilerleme ve kesintiler olmakla birlikte 2006 yılı ve sonrası Türkiye-Latin Amerika ilişkilerinin, ikili ve bölgesel düzeyde büyük ilerleme gösterdiğini savunmaktadır. Ayrıca ilişkilerin temel taşıyıcılarından TİKA, YTB, TMV ve DİB gibi kamu diplomasisi ve yumuşak güç kuruluşlarının olduğu esas alınarak bu kurumların çalışmaları ele alınmaktadır. Tezin ilk bölümünde; Latin Amerika bölgesinin uluslararası siyasetteki ve Türk Dış Politikası'ndaki yerine değinilmiştir. Ayrıca kamu diplomasisi ve yumuşak güç kavramları ve uluslararası ilişkilerde dış politika yapıcılığı teorik olarak açıklanmıştır. İkinci bölümde; Osmanlı Devleti dönemi ilişkiler, 1923-1991 yılları arası ve 1991-2006 yılları arasındaki ilişkiler anlatılmıştır. Ayrıca bölümün büyük bir kısmında çalışmanın esas amacını oluşturan 2006 yılı sonrası ikili ve bölgesel ilişkiler; her ülke ve bölge özelinde en güncel siyasi, ekonomik ve kültürel gelişmelerle açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise hem kamuya bağlı hem özel nitelikli yumuşak güç kuruluşlarının çalışmalarından; raporlar, bilimsel yazılar ve yazarın gerçekleştirdiği röportajlar çerçevesinde bahsedilmiştir. Türkiye'de akademik araştırmalarda Latin Amerika halen az çalışılan konulardan biridir. Tarihsel arka plan, ikili ilişkiler, genel analizler, özel irdelemeler ile tezin, toplu bir metin olarak literatüre katkı sağlaması planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although Latin America and the Caribbean Region is one of leading issues of international politics during the Cold War period, it did not attract enough attention in Turkish Foreign Policy. However, Turkey sought to diversify its foreign policy by improving relations with the region after the end of the Cold War. The relations that started in the last years of the Ottoman Empire continued in the first years of the Republic. After a long silence, high-level visits in the 1990s, the Latin America and Caribbean Openning Plan in 1998 and declaration of Latin American Year declaration in 2006 took place. This study, in the final analyses, argues that although pauses and progresses due to developments on person/events dimensions, Turkey Latin America relations demonstrates great progress on bilateral and regional levels in 2006 and onwards. Besides, assuming public diplomacy and soft power instutions such as TİKA, YTB, TMV, DİB as fundamental pillars of the relations, their Works are examined. In the first chapter, Latin America's place in the international politics and turkish foreign policy is discussed. Additionally, concepts of public diplomacy and soft power and foreign policy making in international relations are theoratically explained. In the second chapter, Ottoman Era relations with the region, and Turkey's relations with the region between the years of 1923-1991 and 1991-2006 are explained. Additionally, in the greater part of this chapter, bilateral and regional relations relations after 2006, which is the main aim of this article, are explained with the most updated political, economic and cultural developments on each countries and region's level. On the 3rd chapter, It is mentioned about works of government oriented and non-government oriented institions in the context of reports, scientic researchs and interviews done by the author. Latin America is still studied very rarely by the academia in Turkey. This work will contribute to literature with historical background, bilateral relations, general analysis and special examinations.