Afganistan'da geleneksel ve İslami bankacılığın karşılaştırması
Comparson of traditional and Islamic banking in Afghanistan
  1. Tez No: 667746
  2. Yazar: ABDUL BASHIR NOORI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM KAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Afghanistan, Conventional Banking, Development, Islamic Banking
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı Anabilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada ABD'nin 2001 yılındaki müdahalesi sonrası Afganistan'da geleneksel ve İslami bankacılığın gelişimi incelenmiştir. Afganistan önemli coğrafi konumundan dolayı süper güçlerin istilalarına maruz kalmıştır. 18. yüzyılda Büyük Britanya, 19. yüzyılda SSCB ve en son 20. yüzyılda ABD 11 Eylül 2001 tarihindeki saldırı sonrası terörü bitirme ve ekonomik kalkınma söylemiyle Afganistan'a girmiştir. ABD öncülüğündeki NATO müttefikleri son 17 sene içinde Afganistan'ı kalkındırmak adına 100 milyar dolardan fazla para sarf etmiştir. Bu büyük miktar paranın çoğu ülkenin kalkınması ve gelişmesi için etkili anlamda kullanılmamıştır. Bir kısmı da yabancı güçler tarafından asker maaşı ve teçhizatlarının karşılanması için ülkeden geri çekilmiştir. Ekim 2001'de ABD'nin müdahalesi sonrası kısa bir süreliğine iç çatışma ve kargaşa son bulmuş ve yıkılan devlet düzeni yeniden kurulmaya başlanmıştır. Bu doğrultuda Afganistan'da bankacılık sektörünü uluslararası standartlara getirmek için 2003 yılında 101 maddelik Bankacılık Kanunu yayınlanmıştır. Bu kanunun 3. maddesinde Merkez Bankasına, bankaların hangi tür faaliyetleri yürütebileceklerine dair düzenleme yapma yetkisi verilmiştir. Merkez Bankası bu yetkiyi kullanarak bankaların pencere sistemi şeklinde İslami bankacılık faaliyetine de cevaz vermiştir. Bu çalışmada Afganistan'ın genel sosyo-ekonomik durumundan, geleneksel ve İslami bankacılığın gelişim sürecinden bahsedilecek; ekonometrik model kullanılarak finansal sistemdeki gelişimin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi test edilecek İslami bankacılıktaki muhtemel gelişmelerin sonuçları hakkında fikir edinilecektir. Anahtar Kelimler: Afganistan, Geleneksel Bankacılık, Kalkınma, İslami Bankacılık
Özet (Çeviri)
In this study, the development of traditional and Islamic banking in Afghanistan after the USA's intervention in 2001 was examined. Afghanistan has been subjected to superpower invasions due to its important geographic location. Great Britain in the 18th century, the USSR in the 19th century and the USA in the 20th century, using the September 11 attack as an excuse, entered Afghanistan with the discourse of ending terrorism and economic development. US-led NATO allies have spent more than $ 100 billion to develop Afghanistan over the past 17 years. Significant portion of this huge amount of money has not been used effectively for the development and improvement of the country. Some were withdrawn from the country by foreign forces for soldiers' salaries and other equipment. After the intervention of the USA in October 2001, the internal conflict and turmoil ended for a short time and the destroyed state order started to be re-established. Accordingly, the Banking Law which consisting of 101 articles was published in 2003 in order to bring the Afghanistan banking sector to international standards. In Article 3 of this law, the Central Bank has been given the authority to make regulations on what kind of activities banks can undertake. Using this authority, the Central Bank also authorized Islamic banking activities in the form of a window system of conventional banks. In this study, the general socio-economic situation of Afghanistan, the development process of traditional and Islamic banking will be mentioned; By using the econometric model, the effect of the development in the financial system on the economic growth will be tested and the results of possible developments in Islamic banking will be gained.