Cinsel dokunulmazlığa karşı suç faillerinin medyadaki görünümü: Kriminolojik bir araştırma
Media coverage of sex crime perpetrators: A criminological research
- Tez No: 667809
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR TALAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ahlaki panik, cinsel suç, damgalama, eleştirel söylem analizi, fail, kriminoloji, içerik analizi, medya, medya ve suç, söylem analizi, tecavüz mitleri, content analysis, criminology, critical discourse analysis, discourse analysis, media, media and crime, moral panic, perpetrator, rape myths, sex crime, stigma
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu yüksek lisans tezinde araştırmacı tarafından Türk Ceza Kanunu'nun 102., 103., 104. ve 105. maddelerinde zikredilen cinsel dokunulmazlığa karşı suçların faillerinin medyada ne şekilde temsil edildiğine ilişkin ampirik araştırma tasarlanmıştır. Yüksek lisans tezi üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmacı tarafından kısaca kriminolojinin tarihsel gelişimi incelenerek; kriminolojide ortaya atılan suç teorileri arasından araştırma konusu bakımından önemli olduğu düşünülen damgalama teorisi ayrıntılı olarak açıklanmaya çalışılmıştır. Damgalama teorisinde ortaya konulan faile ilişkin hususlar, özellikle tezin konusu olan cinsel suçlar ve medya bakımından incelenerek analiz edilmiştir. İkinci bölümde araştırmacı tarafından öncelikle cinsel dokunulmazlığa karşı suç terimi kavramsallaştırılmıştır. Kriminoloji ve ceza adaleti araştırmalarında kavramsallaştırma, araştırılan konu ile ne kastedilmek istendiğini açıkça belirtebilmek ve objektiviteyi sağlayabilmek açısından önem teşkil etmektedir. Anılan sebeple Türk Ceza Kanunu'nun cinsel dokunulmazlığa karşı suçları düzenleyen ilgili maddeleri araştırmacı tarafından kısaca açıklanarak; araştırma konusunun çerçevesi çizilmiştir. Ardından cinsel suçların medyada temsiline ilişkin Türk ve yabancı literatürde yapılan araştırmalar ve nihayetinde bu araştırmalarda test edilen hipotezler incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise ampirik çalışmanın kapsamı, yöntemi, sınırlılıkları, evreni ve yöntemi açıklanarak elde edilen bulgular araştırmacı tarafından yorumlanmıştır. Araştırmacı tarafından tasarlanan ampirik çalışmada içerik analizi ve eleştirel söylem analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma kapsamında incelenen gazetelerden araştırmacı tarafından veri elde edilmiş, elde edilen bu veriler okuyucu ile paylaşılarak analiz edilmiştir. Sonuç bölümünde ise literatür ile araştırma bulguları birlikte yorumlanarak gelecekteki kriminolojik araştırmalara dair önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis, empirical research was designed by the researcher on how the perpetrators of crimes against sexual freedom which are mentioned in the 102., 103., 104., and 105. articles of the Turkish Criminal Code are represented in the media. The master's thesis consists of three chapters. In the first chapter, while the historical development of criminology is briefly examined by the researcher, stigmatization theory was explained thoroughly considering its importance to the thesis. The issues regarding the perpetrators put forward in the stigmatization theory were analysed especially in terms of crimes against sexual freedom and the media, which are the main subject of this thesis. In the second chapter, the term crimes against sexual freedom was conceptualized by the researcher. Conceptualization in criminology and criminal justice research has an importance in terms of objectivity and clearly stating what is meant by the subject. For the aforementioned reason, the empirical research was outlined by the researcher by briefly explaining the relevant articles of the Turkish Criminal Code. Then, the previous studies and the literature on the matter were examined with their hypotheses. In the third chapter, the scope, method, limitations, research population of the empirical study were explained and the findings obtained were interpreted by the researcher. Content analysis and critical discourse analysis methods were used in the empirical study. The data obtained from the newspapers was examined and analysed within the scope of this study. In the conclusion chapter, suggestions for future criminological research were given by interpreting the literature and research findings.