Seçilmiş ülkelerde savunma harcamalarını etkileyen makroekonomik değişkenler üzerine ampirik bir analiz (2000-2018)
An empirical analysis on macroeconomic variables affecting defense expenditures in selected countries (2000-2018)
- Tez No: 667855
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Economic Growth, R&D, Trade Volume, Employment, Population Defense Spending
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Savunma sanayisi, bir ülkenin ulusal ve uluslararası güvenliğinin sağlanması için hayati önem taşıyan ve yalnızca üretim ile açıklanamayacak çok yönlü yapıya sahip bir sektördür. Bu çalışmanın amacı, seçilmiş ülkelerde savunma harcamaları ile ekonomik büyüme, ARGE, ticaret hacmi, istihdam, nüfus arasındaki ilişkinin analiz edilmesidir. Bu çalışmada 2000-2018 yılları arasında ABD, Avusturya, Brezilya, Çin, Fransa, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Almanya, Türkiye, Rusya ve Suudi Arabistan için savunma harcamaları ile ekonomik büyüme, AR-GE harcamaları, ticaret hacmi, istihdam değişkenleri arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Öncelikle yatay kesit bağımlılığı testi yapılmıştır. Ardından CADF Birim Kök Testi, Delta Testi ve Dumitrescu Hurlin Nedensellik Testi son olarak da AMG Katsayı tahmini yapılmıştır. Yapılan nedensellik testi sonuçlarına ekonomik büyümeden savunma harcamalarına doğru, istihdamdan savunma harcamalarına doğru tek yönlü ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yapılan AMG sonuçlarına göre ise savunma harcamaları ile AR-GE Harcamaları ve ticaret hacmi arasında negatif, savunma Anahtar Kelimler: Ekonomik Büyüme, ARGE, Ticaret Hacmi, İstihdam, Nüfus Savunma Harcamaları
Özet (Çeviri)
The defense industry is a sector that is vital for the national and international security of a country and has a multi-faceted structure that cannot be explained solely by production. The aim of this study is to analyze the relationship between defense spending and economic growth, R&D, trade volume, employment, and population in selected countries. Between the years 2000-2018 In this study, the United States, Austria, Brazil, China, France, South Korea, India, Italy, Japan, Canada, Germany, Turkey, Russia and defense spending to Saudi Arabia with economic growth, R & D spending, The relationship between trade volume and employment variables is analyzed. First of all, cross section dependency test was conducted. Afterwards, CADF Unit Root Test, Delta Test and Dumitrescu Hurlin Causality Test and finally AMG Coefficient estimation were made. According to the causality test results, it was determined that there is a one-way relationship from economic growth to defense expenditures, from employment to defense expenditures. According to the results of AMG, the negative between defense spending and R&D spending and trade volume, defense Key Words: Economic Growth, R&D, Trade Volume, Employment, Population Defense Expenditures.