Bursa Araştırmaları Merkezi tarafından derlenen Bursa türkülerinin müzikal analizi ve müzik eğitiminde kullanılabilirliği
The musical analysis and the usability of Bursa folk songs compiled by Bursa Research Center in music education
  1. Tez No: 667883
  2. Yazar: TUGAY BÜTÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA AYDIN ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, Türk halk müziği, Bursa türküleri, Music education, Turkish folk music, Bursa folk songs
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmada, Bursa Araştırmaları Merkezi tarafından ''Somut Olmayan Kültürel Miras'' Projesi kapsamında derlenen Bursa türkülerinin müzikal-sözel analizi ve müzik eğitiminde kullanılabilirlik durumlarının tespiti amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Bursa Araştırmaları Merkezi'nin alan çalışmaları sonucu 2014 yılında yayınladığı 8 kitaptan oluşan ''Somut Olmayan Kültürel Miras'' seti içerisindeki ''Bursa Köylerinde Ninniler Maniler Ağıtlar Türküler Giyim Kuşam ve Halk Oyunları I'' kitabında notasıyla birlikte yayınlanmış 35 türkü örneklemi oluşturmuştur. Tarama modelinin kullanıldığı betimsel nitelikli bir çalışma olan bu araştırmada, örneklemi oluşturan türkülerin eser analiz formuna göre; makamsal özellikleri, ritmik yapıları, ses genişlikleri ve edebi yapıları açısından analizleri yapılarak müzik eğitiminde kullanılabilirlik durumları ortaya çıkarılmıştır. Bu doğrultuda örneklemi oluşturan Bursa türkülerinin yoğunlukla Hüseyni makamında ve 8 ses aralığında oldukları, çoğunlukla 9/8'lik usulden oluştukları, yoğunlukla 11'li hece ölçüsünde oldukları, tamamının sözlü olduğu, aşk-sevgi temalarını işledikleri görülmüş, müzik eğitiminin farklı amaç ve kademelerinde kullanılabilir oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Bursa Research Center aims to determine the musical-verbal analysis of Bursa folk songs compiled within the scope of ''Intangible Cultural Heritage Project and their availability in music education. For this purpose the sample of 35 folk songs published with their notes in the book called ''Bursa Köylerinde Ninniler, Maniler, Ağıtlar, Türküler, Giyim Kuşam ve Halk Oyunları'' in the set of ''Intangible Cultural Heritage'' consisting of 8 books published in 2014 has emerged as a result of the field studies of Bursa Research Center.In this research, which is a descriptive study in which the screening model is used according to the form of work analysis of the folk songs that constitute the sample, their usability in music education has been revealed by analyzing them in terms of makamic features, rhythmic structures, voice widths and literary structures. In this direction, it has been concluded that the Bursa folk songs that make up the sample are mainly in the makam of Hüseyni and 8 sound range, mostly consist of 9/8 rhythm, their poetry structure is mostly in the form of 'koşma'. They are all verbal and work on love and love themes and can be used in different purposes and levels of music education.