M. 1652-1657 (H.1062-1067) tarihli Şer'iyye Siciline göre Ankara'nın sosyal ve ekonomik yapısı
Master dissertation the social and economic structure of Ankara according to sheriyye registry C. 1652-1657 (H.1062-1067)
  1. Tez No: 667882
  2. Yazar: DERYA DAĞAŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, Şer'iyye Sicili, Toplum, Ekonomik Hayat, Ankara, Sheriyye Registry, Society, Economic Life
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada şer'iyye sicillerine dayanarak 1652-1657 yılları arasında Ankara şehrinin sosyal ve ekonomik yapısı ele alınmıştır. Ankara şehri üzerine yapılan bu çalışmamız şer'iyye sicili odaklı olup, ihtiyaç duyuldukça diğer telif eser ve tezlerden yararlanılmıştır. Bu sayede şehrin sosyo-ekonomik yapısı ortaya konulmuştur. Sosyal hayat içerisinde Ankara'nın toplumsal yapısındaki aile ve ailenin oluşum evreleri hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca mahkemeye yansıyan toplumsal olaylar incelenerek, insan ve insan ilişkilerini içeren sosyal yaşantı değerlendirilmiştir. Tarihte sof kenti ve bir kale şehri olarak da bilinen Ankara'nın ekonomik hayatıyla ilgili belgelerden tespit ettiğimiz kadarıyla canlı bir ekonomisinin olduğu han, çarşı, pazar yerleri ve esnaf grubu gibi ticaret merkezlerinin yanı sıra sof üretim ve ticaretinden de anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the social and economic structure of the city of Ankara between 1652 and 1657 was studied, based on the records of the sheriyye. This study on the city of Ankara was focused on the courtesy registry and other copyright works and theses were used when needed. In this way, the socio-economic structure of the city was revealed. Information was given about the family and the formation stages of the family in the social structure of Ankara in the social life. In addition, the social life including human and human relations was evaluated by examining the court hearings of social incidents. As far as we could see from the documents about the economic life of Ankara, known as the city of sof and a fortress in the history, it was understood from trade centers such as inns, bazaars, marketplaces and artisans group as well as sof production and trade that the city had a vibrant economy.