Yunanistan'da Türkçe öğretimi ve Yunan yazarların hazırladığı Türkçe ders kitaplarında dil bilgisi öğretimi
Turkish teaching in Greece and grammar teaching in Turkish textbooks prepared by Greek authors
- Tez No: 667887
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNARA ALİYEVA ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ders kitapları, Dil bilgisi öğretimi, Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, Yunanistan'da Türkçe öğretimi, Textbooks, Grammar teaching, Teaching Turkish as foreign language, Turkish teaching in Greece
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Teknolojinin hızla gelişmesi ve bununla birlikte dünyanın küreselleşmesi, ulusların birbirleriyle olan etkileşimlerini hayli artırmıştır. Bu durum da halkların yabancı dil öğrenme ve öğretme gerekliliğini beraberinde getirmiştir. 11. yüzyılda Kâşgarlı Mahmud'un Dîvânü Lügati't-Türk adlı eseri ile başlayan yabancılara Türkçe öğretimi günümüzde büyük bir önem kazanmış, kazanmaya da devam etmektedir. Son dönemde Türkiye'de birçok üniversite ve diğer kurumlarda yabancılara verilen Türkçe öğretimi, yurtdışında pek çok ülkede de aktif olarak gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda yabancılara Türkçe öğretiminin verildiği ülkelerden biri de Yunanistan'dır. Yunanistan'da yabancılara Türkçe öğretimi hem devlet kurumlarında hem de özel kurumlarda gerçekleştirilmektedir. Bu kurumlarda verilen öğretim hem planlama açısından hem de içerik açısından farklılık göstermektedir. Bazı kurumlar Türkiye'de hazırlanan ders kitaplarını kullanırken bazıları da Yunan yazarların hazırladıkları kaynakları tercih etmektedirler. Bu çalışmanın amacı, Yunanistan'da Türkçe öğretiminin günümüzdeki durumunu, Türkçe öğreten eğitim kurumlarını ve Yunan yazarların hazırlamış olduğu Türkçe ders kitaplarını tanıtmak, söz konusu olan bu ders kitaplarının analizini yaparak dil bilgisi öğretiminin nasıl ele alındığını, dil bilgisi konularının veriliş biçimini, dil bilgisi öğretiminde kullanılan yaklaşımları irdelemek ve bu ders kitaplarının dil bilgisi öğretimi açısından karşılaştırılmasını yapmaktır. Ayrıca, ders kitaplarında yer alan dil bilgisi konularının öğretimi ve yaklaşımı Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi'nde belirtilen ölçütler esas alınarak değerlendirmektir. Literatür taraması sonucunda ve nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi ile yürütülen bu çalışma neticesinde, Yunanistan'da en çok kullanılan; Iordanoglu, K. A (2004). / Türkçe Öğreniyorum / Μαθαίνω Τουρκικά 1-2 ve Dafnopatidis, B. & Sanlioglou, H. (2011). Τουρκική Γραμματική Στα Ελληνικά (Tourkiki Grammatiki Sta Ellinika / Yunanca Türkçe Dil Bilgisi) adlı Türkçe ders kitaplarında dil bilgisi öğretimine aynı ölçüde yer verilmediği, ortak terminolojinin kullanılmadığı, dil bilgisi konularının veriliş sırasının farklı olduğu, alıştırma materyallerin yetersiz kaldığı, dil bilgisi öğretiminde tümdengelim yaklaşımın benimsendiği, dil bilgisi öğretiminin araç değil amaç olarak kullanıldığı ve ders kitaplarının AOÖÇ'ne uygun olarak hazırlanmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rapid development of technology and thus the globalization of the world have significantly increased the interactions among nations. This situation made it compulsory for people to learn and teach foreign languages. Teaching Turkish to foreigners, which started in the 11th century with the Dīwān Lughāt al-Turk (Compendium of the languages of the Turks) of Mahmud al-Kashgari, has gained and continues to gain great importance today. In the recent years, Turkish education provided to foreigners at many universities and other institutions in Turkey is also actively conducted abroad in many countries. In this context, one of the countries where Turkish education is provided to foreigners is Greece. Teaching Turkish to foreigners in Greece is carried out both in state institutions and private institutions. The education provided in these institutions differs both in terms of planning and contents. Some institutions use textbooks prepared in Turkey while others prefer resources prepared by Greek authors. Aim of this study is to introduce the current situation of Turkish teaching in Greece, educational institutions that teach Turkish and Turkish textbooks prepared by Greek authors, to examine how the grammar teaching is discussed, how grammar subjects are provided as well as the approach used for grammar teaching by these textbooks, and to compare these textbooks in terms of grammar teaching. In addition, it evaluates the teaching and approach of grammar subjects in the textbooks based on the criteria specified in the CEFR. As a result of literature review and this study carried out by document examination as a qualitative research method, it has been concluded that in the most used Turkish textbooks in Greece titled Iordanoglu, K. A (2004). Türkçe Öğreniyorum / Μαθαίνω Τουρκικά 1-2 and Dafnopatidis, B. & Sanlioglou, H. (2011). Τουρκική Γραμματική Στα Ελληνικά , grammar teaching is not included in the same level, a common terminology is not used, order of grammar subjects is different, exercise materials are insufficient, deductive method is adapted in grammar teaching, grammar teaching is used as a purpose rather than a tool, and textbooks are not prepared in compliance with CEFR.