Gebelikte folik asit takviyesi kullanımında doz ve zaman uygunluğunun değerlendirilmesi
Evaluation of the appropriateness of dose and time in the use of folic acid supplementation in pregnancy
- Tez No: 667920
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÖNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Obstetrics and Gynecology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: folik asit, nöral tüp defekti, gebelik, folic acid, neural tube defect, pregnancy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Folat, DNA ve RNA yapımında timidilat ve pürinlerin biyosentezi gibi tek karbon transferleri ile ilgili sayısız kimyasal reaksiyonda gerekli bir koenzim olduğundan hücrelerin üretimi ve bakımı için kritik öneme sahiptir. Özellikle hızlı büyüme ve gelişmenin görüldüğü fetal ve maternal doku büyümesi olan gebelikte çok önemlidir (5). Genel kabul folik asit takviyesinin gebelik öncesi 2 ayda başlanması ve gebeliğin ilk 12 haftasında devam edilmesi yönündedir (6). Ancak ülkemizde folik asit takviyesinin bilinçsizce gebelik öğrenildikten sonra başlandığı düşünülmektedir. Folik asit fetüs gelişiminde epigenetik etkilere sahip bir vitamindir. Bu nedenle konsepsiyon öncesi başlanması önem taşımaktadır. Folik asit eksikliği nöral tüp defekti, plasental komplikasyonlar ve otizm ile ilişkili bulunmaktadır. Folik asit dozunun gebeliğe eşlik eden bazı klinik durumlar (antiepileptik ilaçlar, kanser, diyabet, kötü beslenme, MTHFR mutasyonu) değerlendirilerek gereğinde artırılması gerekmektedir (7). Bu çalışmada folik asit kullanım zamanlaması ve dozu ile ilgili bilinç seviyesinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz kadın sağlığı ve hastalıkları polikliniklerine başvuran 12 hafta ve altında gebe olduğu tespit edilen hastalardan 500 olgu randomize olarak seçilmiştir. Rutin alınan gebelik testleri yanında kan folik asit düzey ölçümleri yapılmış olup, hastalara rutin bakılan B12 vitamini ve homosistein kan düzeyleri de çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara aynı poliklinik ziyaretleri sırasında hastaya özel hazırlanmış form doldurulup, kan tetkik sonuçları da bu forma işlenerek verilerin istatistiksel analizi için SPSS (Statistical Package ort he Social Sciences) programının 21.0 versiyonu (IBM, Armonk, NY, USA) kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortalamaları 28,94±5,47 (Dağılım aralığı=16-44) yıl olarak belirlenmiştir. Ortalama 7,72±3,31 µmol/ml homosistein, 312,23±125,88 pg/mL vitamin B12 ve 12,52±5,42 ng/ml folik asit değerleri elde edilmiştir.Çalışma grubunun sadece %9,6'sının gebelik öncesi 3 ayda folik asit alımına başladığı, %63,6'sının gebelik tanısı belli olduktan sonra folik asit alımına başladığı ve %26,8'inin ise folik asit takviyesini hiç almadığı gözlemlenmiştir. Toplamda gebelerin %36,6'sının folik asit eksikliği açısından riskli olduğu saptanmıştır. Çalışmadaki toplam 183 riskli gebeliğin %4,3'ünün hem gebelik öncesi 3 ayda başladığı hem 5 mg folik asit takviyesi kullandığı tespit edilmiştir. Çalışmadaki toplam 317 risk faktörü olmayan gebenin %5,9'unun hem gebelik öncesi 3 ayda hem de uygun dozda folik asit kullandığı tespit edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların gebelik öncesi 3 ayda ve risk durumuna uygun dozda folik asit takviyesi başlama oranı %5,4 saptanmıştır. IV Sonuç: Folat eksikliği, nöral tüp kusurlarının en önemli önlenebilir nedenlerinden biridir (77). Yapılan önceki çalışmalar ve çalışmamızda elde ettiğimiz verilere göre ülkemizde bilinçsiz kullanım söz konusu olduğundan çalışmamızın risk grubu olmayan hasta grubunda gereksiz yüksek doz kullanımının önüne geçeceği, risk grubundaki hastalarda ise önerilen yüksek dozun (5 mg) başlanmasına öncülük edeceği, folik asit takviyesinin daha uygun kullanımı ile yaşanan gebelik komplikasyonlarının ve kusurlu doğumların en aza ineceği ve daha sağlıklı nesiller yetişmesine vesile olacağı umut edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Folate is critical for the production and maintenance of cells as it is a necessary coenzyme in numerous chemical reactions related to single carbon transfers, such as the biosynthesis of thymidylate and purines in DNA and RNA production. It is especially important in pregnancy with fetal and maternal tissue growth where rapid growth and development are seen (5). The general acceptance is that folic acid supplementation should be started 2 months before pregnancy and continued in the first 12 weeks of pregnancy (6). However, in our country, it is thought that folic acid supplementation is started after pregnancy is learned unconsciously. Folic acid is a vitamin that has epigenetic effects on fetal development. Therefore, it is important to start before conception. Folic acid deficiency has been associated with neural tube defects, placental complications, and autism. Folic acid dose should be increased when necessary by evaluating some clinical conditions accompanying pregnancy (antiepileptic drugs, cancer, diabetes, malnutrition, MTHFR mutation) (7). In this study, it was aimed to evaluate the level of awareness about folic acid use timing and dosage. Methods: 500 cases were randomly selected from the patients who applied to our hospital's gynecology outpatient clinics and were found to be pregnant at 12 weeks or less. In addition to routine pregnancy tests, blood folic acid levels were measured, and routine vitamin B12 and homocysteine blood levels were included in the study. During the same polyclinic visits, the patients were filled in a form specially prepared for the patient, the blood test results were also processed in this form, and the 21.0 version of the SPSS (Statistical Package ort he Social Sciences) program (IBM, Armonk, NY, USA) was used for the statistical analysis of the data. Results: The mean age of the patients was determined as 28.94 ± 5.47 (range = 16-44) years. Average values of 7.72 ± 3.31 µmol / ml homocysteine, 312.23 ± 125.88 pg / mL vitamin B12 and 12.52 ± 5.42 ng / ml folic acid values were obtained. It was observed that only 9.6% of the study group started folic acid intake in the 3 months before pregnancy, 63.6% started folic acid intake after the pregnancy diagnosis was made, and 26.8% did not take folic acid supplements at all. In total, 36.6% of pregnant women were found to be at risk for folic acid deficiency. It was determined that 4.3% of a total of 183 risky pregnancies in the study started both in the 3 months before pregnancy and used 5 mg folic acid supplements. It was determined that 5.9% of the 317 pregnant women who did not have risk factors in the study used folic acid VI both in the 3 months before pregnancy and at the appropriate dose. In all patients included in the study, the rate of starting folic acid supplementation 3 months before pregnancy and at a dose appropriate to the risk status was found to be 5.4%. Conclusion: Folate deficiency is one of the most important preventable causes of neural tube defects (77). According to the previous studies and the data we obtained in our study, our study would prevent unnecessary high dose use in the non-risk group, and lead to the initiation of the recommended high dose (5 mg) in patients in the risk group with the more appropriate use of folic acid supplements it is hoped that pregnancy complications and birth defects will be minimized and will lead to healthier generations.