Erken gebelikte iyot replasmanının ilk trimester oksidatif stres ve gebelik sonuçları üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of early pregnancy on the first trimester oxidative stress and pregnancy results of iode replacement
- Tez No: 510624
- Danışmanlar: DOÇ. ZEHRA KURDOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İyot Eksikliği, Oksidatif Stres, Gestasyonel Diyabetes Mellitus, Laktat Dehidrogenaz, Gama Glutamil Transferaz, Iodine Deficiency, Oxidative Stress, Gestational Diabetes Mellitus, Lactate Dehydrogenase, Gamma Glutamyl Transferase
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ERKEN GEBELİKTE İYOT REPLASMANININ İLK TRİMESTER OKSİDATİF STRES VE GEBELİK SONUÇLARI ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Elif OZAN ŞAHİN Uzmanlık Tezi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Doç.Dr. Zehra KURDOĞLU, NİSAN 2018, 51 sayfa Amaç: Ülkemizde her gebeye rutin iyot takviyesi verilmesiyle ilgili kesin bir karara ulaşılamamıştır. Biz bu çalışmada birinci trimesterda iyot kullanan ve kullanmayan ötiroid gebelerin,erken dönem oksidatif stres parametreleri, gebelik sonuçları ve yenidoğan bulgularını değerlendirdik. Gereç ve yöntem:Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Klininği'ne başvuran, 44 folik asit ile birlikte iyot kullanan, 27 sadece folik asit kullanan, 60 hiçbir preparat kullanmayan, toplam 131 ötiroid hasta çalışmaya alındı. TSH , sT4, LDH, GGT, 24 ile 28 hafta arasında 75gr OGTT ölçümleri yapıldı. Gebelik komplikasyonları kaydedildi, annenin başvuru ve doğum anındaki kilo ölçümleri,doğumda kord kan ph ölçümleri ve fetal ağırlık ölçümleri yapıldı. İstatistiksel analizler yapıldı. P değeri 0,05). GGT değeri; GDM' yi öngörmede istatiksel olarak anlamlı saptandı (p₌0,41). GGT değeri, %64 sensitivite ve % 53 spesifisite ile GDM'yi öngörmede cut off₌12,5 U/L olarak hesaplandı. Sonuç: Normal TSH düzeyine sahip gebelerde rutin iyot kullanımının, oksidatif stres ve gebelik sonuçları üzerine etkisinin saptanamaması ve aşırı iyot alımının fetus üzerinde negatif sonuçlara yol açabilmesi nedeniyle, iyot replasmanı, gebenin iyot durumu değerlendirildikten sonra, sonuçlar doğrultusunda planlanırsa daha faydalı ve güvenli olabilir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF EARLY PREGNANCY ON THE FIRST TRIMESTER OXIDATIVE STRESS AND PREGNANCY RESULTS OF IODE REPLACEMENT Master thesis, Department of Obstetrics and Gynecology Doç.Dr. Zehra KURDOĞLU, APRIL 2018, 51 pages Objective: In our country, there is no definite decision regarding the administration of iodine supplement to every pregnancy. In this study, we evaluated early stage oxidative stress parameters, pregnancy outcomes and neonatal findings of euthyroid gonads using and not using iodine in the first trimester. Materials and Methods: A total of 131 euthyroid patients who were admitted to the Ankara Education and Research Hospital Obstetrics and Gynecology Clinic, who were using folic acid with 44 folic acid, 27 using only folic acid, and 60 using no preparations were included in the study. TSH, sT4, LDH, GGT, 75 gr OGTT measurements between 24 and 28 weeks were performed. Pregnancy complications were recorded, maternal weight at the time of application and birth, cord blood pH measurements at birth and fetal weight measurements. Statistical analyzes were performed. P value 0,05). GGT value; GDM was statistically significant at the foresight (p₌0,41). GGT value was calculated as cut off ₌ 12,5 U / L with GDM predicted with 64% sensitivity and 53% specificity. Conclusions: Iodine replacement may be more beneficial and safe if the iodine status of the pregnant woman is planned according to the results, since routine iodine use in normal TSH levels can not be determined on the oxidative stress and pregnancy outcome and excessive iodine intake can lead to negative results on the fetus.