İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Hemşirelik Fakültesinde öğrenim gören son sınıf öğrencilerinin yasal sorumluluklara ilişkin adli bilgi düzeylerinin ölçülmesi
  1. Tez No: 667926
  2. Yazar: GÜNSELİ AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CELBİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli tıp, adli bilimler, adli hemşirelik/ebelik, tıbbi malpraktis, adli tıp eğitimi, Forensic medicine, forensic science, forensic nursing / midwifery, medical malpractice, forensic medicine education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Sağlık çalışanlarının adli vakalara ilişkin bilgi sahibi olmaları adaletin işleyişi açısından son derce önemlidir. Bu konudaki bilgiler lisans seviyesinde alınmaktadır. Biz bu çalışmamızda; sağlık fakültesi son sınıf öğrencilerinin adli vakayı tanıma, kanıtlara yaklaşım, delillerin toplanması, saklanması ve iletilmesi gerektiği, çocuk ihmal ve istismarı konularındaki görev ve sorumlulukları, malpraktis ve yasal sorumlulukları hakkında bilgi düzeylerini ölçmeyi amaçladık. Çalışmamıza önceden tarafımızca hazırlanan adli vaka konusunda bilgilerini ölçmeye yönelik soruların bulunduğu anket formları hazırlayarak Malatya İnönü Üniversitesi ebelik, hemşirelik, çocuk gelişimi, odyoloji ve fizik tedavi ve rehabilitasyon 4. sınıf öğrencileridahil edilmiştir. Araştırmaya gönüllülük esasıyla toplam 470 (367 Kız%78.1 ve 103 %21.9Erkek) öğrenci katılmıştır. Adli olguyu tanımaya ve değerlendirmeye yönelik sunduğumuz önermelerde %90.4'ünün, cinsel istismar olgusuyla karşılaştığında öykü alma, adli delilleri nasıl toplayacağı, kanıtların nasıl korunacağı, muayenesinin nasıl olacağı konusunda %84.9'unun, adli olgu vakaların tespit edilmesi, örnek alınması, saklanması ve resmi kurumlara nasıl iletilmesi gerektiği konusunda %73.6'sının, adli ebelik, adli hemşirelik gibi adli bilimlerde alt uzmanlık alanları hakkında , %70.4'ünün,malpraktis konusunda %70 'inin, çocuklarda cinsel istismara yönelik bulguları tanıma ve bu yönde uygulaması gereken adli işlemler hakkında %46.4'ünün bilgi sahibi olmadıklarını saptadık. Sonuç olarak; yakın zamanda geleceğin sağlık çalışanı olacak öğrencilerin adli vakaların tespit edilmesi, yetkili alanlara bildirilmesi, adli delillerin tanımlanması, toplanması, saklanması ve iletilmesi konularında büyük oranda yetersiz bilgi sahibi oldukları görülmüştür. Sağlık bilimleri ve hemşirelik fakültelerinden mezun olan öğrencilerin adli olguları tanımlayabilme, delillerin toplanması, kayıt altına alınması ve ilgili birimlere iletilmesi konusunda bilgili olmalıdırlar. Mevcut ders programlarıyla bunun sağlanamadığı görülmektedir. Bu sebeple lisans eğitimi sürecinde müfredata zorunlu olarak adli bilimler derslerinin eklenmesi gerekmektedir. Bu sonuçlar doğrultusunda Sağlık Bilimleri ve Hemşirelik Fakültelerine lisans eğitimi içerisinde adli tıp derslerinin zorunlu temel ders olarak eklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
It is extremely important for healthcare professionals to have information about forensic cases for the functioning of justice. Information on this subject is received at the undergraduate level. In this study; We aimed to measure the level of knowledge of senior health faculty students about recognizing the forensic case, approach to evidence, the need to collect, store and convey evidence, their duties and responsibilities in child neglect and abuse, malpractice and legal responsibilities. In our study, 4th grade students of Malatya İnönü University midwifery, nursing, child development, audiology and physical therapy and rehabilitation were included in our study by preparing questionnaire forms containing questions to measure their knowledge about the forensic case prepared by us. A total of 470 (367 Girls 78.1% and 103 21.9% Male) students participated in the study on a voluntary basis. In the propositions we presented for recognizing and evaluating the forensic case, 90.4% of them were informed about taking a history when faced with a sexual abuse phenomenon, how to collect forensic evidence, how to protect the evidence, how to be examined, and 84.9% of the forensic case cases were determined, sample taken, stored and 73.6% about the sub-specialties in forensic sciences such as forensic midwifery and forensic nursing, 70.4% about malpractice, 70% about the findings of sexual abuse in children and forensic procedures that should be applied in this direction. We found that 46.4 of them did not have information. As a result; It has been observed that students who will soon become future healthcare professionals have largely insufficient knowledge on determining forensic cases, reporting to the competent authorities, identification, collection, storage and transmission of forensic evidence. Students who graduate from health sciences and nursing faculties should be knowledgeable about defining forensic cases, collecting evidence, recording and communicating the relevant units. It is seen that this cannot be achieved with the current course programs. For this reason, forensic science courses must be added to the curriculum during undergraduate education. In line with these results, we think that forensic medicine courses should be added to Health Sciences and Nursing Faculties as a compulsory basic course in undergraduate education.