Klinik deneyim hikâyesi anlatımının hemşirelik öğrencilerinin iletişim becerisi, empati düzeyi ve klinik uygulamalara yönelik tutumuna etkisi
The effect of clinical experience story telling on nursing student's communication skills, empathy level and attitude towards clinical practices
  1. Tez No: 1002381
  2. Yazar: GÜLÇİN AKASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKİME ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Hikâye, Empati, İletişim, Klinik uygulama, Öğrenci, Clinical practice, Communication, Digital Story, Empathy, Student
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelik öğrencilerine klinik deneyim hikâyelerinin dijital hikâye yöntemiyle anlatımının öğrencilerinin iletişim becerisi, empati düzeyi ve klinik uygulamalara yönelik tutumlarına etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Araştırma ön test-son test randomize kontrollü deneysel araştırma olarak gerçekleştirildi. Araştırma evrenini İnönü Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinde 2024-2025 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 290 birinci sınıf öğrencisi oluşturmakta, örneklemini ise Power analizi ile belirlenen 88 öğrenci (44 deney, 44 kontrol) oluşturdu. Çalışma materyali olarak dijital hikâye gösterimi kullanıldı. Araştırmada veriler“Tanıtıcı Bilgi Formu, Hemşirelik Öğrencileri için Terapötik İletişim Becerileri Ölçeği, Empati Düzeyi Belirleme Ölçeği ve Hemşirelik Öğrencileri için Klinik Uygulamalara Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılarak toplandı. Bulgular: Deney grubunda yer alan öğrencilerin terapotik iletişim becerilerinin kontrol grubundan anlamlı şekilde yüksek olduğu belirlendi (t=2.625, p=0.004). Empati düzeyi belirleme ölçeğinden alınan son test puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olduğu, deney grubu puan ortalamasının anlamlı şekilde yüksek olduğu belirlendi (t=2.965; p=0.001). Deney grubunda yer alan öğrencilerin yine klinik uygulamalara yönelik olumlu tutumlarının kontrol grubundan anlamlı şekilde yüksek olduğu belirlendi (t=3.740; p=0.000). Sonuç: Klinik deneyim hikayelerinin dijital hikâye olarak anlatımı ve gösteriminin hemşirelik öğrencilerinin iletişim becerisi, empati düzeyi ve klinik uygulamaya yönelik tutumlarını olumlu etkilediği belirlendi. Bu sonuçlar doğrultusunda hemşirelik öğrencilerine eğitim süreçleri boyunca hikâye anlatımına başvurulması ve bu hikâyelerin videolarla desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research aims to evaluate the effects of telling clinical experience stories to nursing students using digital storytelling on their communication skills, empathy levels, and attitudes towards clinical practice. Material and Method: Materials and Methods: The study was conducted as a pretest-posttest randomized controlled experimental study. The research population consisted of 290 first-year students studying at İnönü University Faculty of Nursing in the 2024-2025 academic year, and the sample consisted of 88 students (44 experimental, 44 control) determined through Power analysis. A digital story presentation was used as the study material. Data were collected using an Introductory Information Form, the Therapeutic Communication Skills Scale for Nursing Students, the Empathy Level Determination Scale, and the Attitude Towards Clinical Practice Scale for Nursing Students. Findings: Therapeutic communication skills of the students in the experimental group were found to be significantly higher than those of the control group (t=2.625, p=0.004). A significant difference was found between the post-test mean scores on the empathy level determination scale, with the mean score of the experimental group being significantly higher (t=2.965; p=0.001). The students in the experimental group also had significantly higher positive attitudes toward clinical practice than the control group (t=3.740; p=0.000). Conclusion: It was determined that telling and displaying clinical experience stories as digital stories positively impacted nursing students' communication skills, empathy, and attitudes toward clinical practice. Based on these results, it is recommended that nursing students utilize storytelling throughout their education and supplement these stories with videos.