Fatma Barbarosoğlu'nun roman ve hikâyelerinde halk bilimi unsurları
The folkloric elements in novels and stories of Fatma Barbarosoğlu
  1. Tez No: 668000
  2. Yazar: MELİK TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fatma Barbarosoğlu, Roman, Hikâye, Halk Bilimi Unsurları, Fatma Barbarasoğlu, Novel, Story, Folkloric Elements
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Kültür, toplumların hayat tecrübelerini geçmişten geleceğe bir miras olarak bırakmalarını sağlayan duygu ve düşünceler topluğudur. Bu çalışmada, halk kültürünü ve yaşantısını eserlerinde ustalıkla işleyen yazarımız Fatma Barbarosoğlu'nun roman ve hikâyelerinde halk bilimi unsurlarını ne ölçüde kullandığı incelenmektedir. Birinci Bölüm'de, yazarın hayatı ve edebi kişiliği hakkında bilgi verilmektedir. İkinci Bölüm'de, yazarın roman ve hikâyelerinde hem halk edebiyatı unsurları ve yazarın bunları kullanım şekilleri ele alınmış hem de halk bilimi unsurları ve kullanımları incelenmektedir. Sonuç olarak görülüyor ki Fatma Barbarosoğlu içinde bulunduğu toplumu, zamanı, sosyal meseleleri ve halk kültürünü roman ve hikâyelerinde ustaca yansıttığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Culture is a collection of feelings and thoughts through which societies inherit their life experiences from past to the future. In this study, to what extent folkloric elements were used in the novels and stories of our author Fatma Barbarasoğlu, who skillfully handles folk life and culture in her works, was examined. In Part One, information on the life and literary personality of the author was given. In Part Two, the folkloric elements in her novels and stories and her way of use were dealt with. In part Three, the fokloric elements in the author's novels and stories and her style of use were analyzed. As a result, it is seen that Fatma Barbarasoğlu ingeniously reflects her society, time, social issues and folk culture in her novels and stories.