Russia's policy towards Iraq during the years of the sanctions, and the Russian position on the US war on Iraq in 2003
Rusya'nın 1990'lardaki duruşunu ve Irak'a yönelik yaptırımları ve 2003'de Irak'a yönelik Amerikan savaşını analiz ediyor
- Tez No: 668070
- Danışmanlar: DR. ASLI GÜLSEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Amerikan-Rus ilişkileri, Gerçekçilik, Soğuk Savaş, Amerikan Savaşı 2003, American-Russian relations, Realism, The Cold War, American War 2003
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tez, Rusya'nın 1990'lardaki duruşunu ve Irak'a yönelik yaptırımları ve 2003'de Irak'a yönelik Amerikan savaşını analiz ediyor. Bu çalışma, Rusya'nın diğer ülkelerle olan küresel düzeydeki ilişkilerinin şekline ve bunu tanımlayan uluslararası politikalarına özel önem vermektedir. Bu çalışma, niteliksel ve analitik yöntemlere dayanarak, modern çağda ortaya çıkan büyük değişikliklere ve salınımlara tanıklık eden Rusya'nın dış politika stratejilerinin özelliklerini incelemektedir. Bu değişiklik ve salınımlar özellikle İkinci Dünya Savaşı sırasında ve Amerikan-Sovyet ittifakının kurulmasından sonra, ve daha çok 2003 yılındaki Irak-Amerikan Savaşı'na kadar olan dönemde meydana gelmiş ve Rusya'nın stratejilerini etkilemiştir. Rusya/Sovyet dış politikasının söz konusu dönemdeki ayırt edici özelliği, dış politik yönelimindeki büyük değişikliklerdir: Rusya/Sovyet dış politikası katı bir şekilde siyasi temelli olmaktan çok ekonomik temelli bir stratejiye dönüşerek, doğalında ideolojik olan yapısından, çıkar odaklı ve pragmatik bir yapıya evrilmiştir. Bu yapının arka planında, siyasi ve ekonomik seviyelerde daha fazla üstünlük ve güç elde etmek için ABD hükümetiyle sürekli bir rekabet var ola gelmiştir (ve hala vardır). Orta Doğu'nun en güçlü ve zengin ülkelerinden biri olan Irak, ABD ve SSCB/Rusya'nın ikili ilişkilerinden etkilenmiş ve bu vesileyle iki ülke ilişkilerinin denkleminde önemli bir faktör haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores and analyses Russia's policy towards Iraq during the sanctions period that was imposed on Iraq during the 1990s, and the Russian position on the U.S. war on Iraq in 2003, which was an extension of Russia's policy towards Iraq during the 1990s. By relying on qualitative and analytical methods, the thesis explores the impact of the shift in Russian policy from ideology to a more pragmatic policy on its relations with countries in general and Iraq in particular. This transformation took place after the dissolution of the Soviet Union and the emergence of the Russian Federation with an exhausted economy that led it to pursue a policy based on self-interests in order to advance its economy. In the background, there had always been the constant rivalry with the U.S. government to attain more supremacy and power at the political and economic levels. Iraq, one of the most powerful and rich countries in the Middle East, represented an important factor in the equation as it had influenced and was influenced by the bilateral relation of USSR/Russia and USA.