Anadolu lisesi müdürlerinin eğitim programı liderliği ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerine etkisi
Curriculum leadership of Anatolian high school principals and its effects on the professional development of the teachers
- Tez No: 668085
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Programı Liderliği, Mesleki Gelişim, Okul Müdürü, Öğretmen, Curriculum Leadership, Professional Development, School Principal, Teacher
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Teftişi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu araştırmanın amacı; okul müdürlerinin eğitim programlarına liderlik etmeleri ile eğitim programlarını uygulayan öğretmenlerin mesleki gelişimleri arasındaki ilişkiyi açıklamaktır. Eğitim programının sınıflarda uygulayıcıları olan öğretmenlerin mesleki gelişimlerine eğitim programı lideri olarak okul müdürünün nasıl etki ettiği araştırma konusu olarak tercih edilmiştir. Bu bağlamda önce nitel, devamında nicel olmak üzere iki aşamadan oluşan“keşfedici sıralı karma araştırma”deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nitel aşamasında yapılan bireysel görüşmelerden elde edilen bulguların analizinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Nitel aşamada elde edilen bulgular üzerine temellendirilen ikinci aşamada ise araştırmacı tarafından geliştirilen“Okul Müdürlerinin Eğitim Programı Liderliği Ölçeği”ile“Okul Müdürlerinin Mesleki Gelişime Etkisi Ölçeği”kullanılarak veri toplanmıştır. Araştırmanın hedef evreninde, Ankara'da çalışan 12703 öğretmen, örnekleminde ise 388 öğretmen bulunmaktadır. Araştırmanın nitel kısımdaki çalışma grubunda 20 öğretmen yer almıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre okul müdürleri eğitim programı liderliği davranışlarını çoğunlukla sergilemektedirler. Branşlara göre bakıldığında yabancı dil öğretmenleri eğitim ortamının yönetimi konusunda eğitim programı lideri olarak okul müdürünü başarılı bulurken öğretim danışmanlığı konusunda sosyal ve kültürel ders öğretmenleri ile yabancı dil öğretmenleri anlamlı şekilde başarılı bulmuştur. Araştırmada öğretmen görüşlerine göre eğitim ortamının yönetimi ile mesleki gelişimin koordinasyonu ve mesleki gelişime kaynaklık etme arasında güçlü düzeyde pozitif yönde anlamlı ilişkiler söz konusudur. Okul müdürünün okullarda eğitim ortamının yönetimine ilişkin davranış düzeyi arttıkça, mesleki gelişimi koordinasyon düzeyi de güçlü biçimde artmaktadır. Eğitim ortamının yönetimi ile mesleki gelişime yönelik tutum arasında orta düzeye yakın pozitif anlamlı bir ilişki mevcuttur. Öğretmenlerin görüşlerine göre okul müdürlerinin sergilemiş olduğu eğitim programı liderliği davranışları genel olarak öğretmenlerin mesleki gelişimlerine yüksek düzeyde ve pozitif yönde etki etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explain the relationship between the leadership of school principals in educational programs and the professional development of teachers who implement these educational programs. The effect of the school principal as the leader of the education program on the professional development of the teachers who are the implementers of the curriculum in the classroom was chosen as a research subject. In this context, the“exploratory sequential mixed research”design consisting of two stages, first qualitative and then quantitative, was used. Descriptive analysis technique was used in the analysis of the findings obtained from the individual interviews conducted in the qualitative phase of the study. In the second stage, which is based on the findings obtained in the qualitative stage, data were collected using the“School Principals' Curriculum Leadership Scale”and the“The School Principals' Impact/Influence on Teachers' Professional Development Scale”developed by the researcher. The target population of the study consists of 12703 teachers working in secondary schools in central districts of Ankara. While there were 388 teachers in the sample of the study, in the qualitative part 20 teachers participated on the study. According to the results of the study, school principals mostly exhibit curriculum leadership behaviors. Due to teachers studying areas, foreign language teachers found the principal to be successful in the management of the educational environment, social and cultural course teachers and foreign language teachers found the principal significantly successful in teaching counseling. In the study, according to the teachers' views, there is a strong positive and significant relationship between the management of the educational environment and the coordination of professional development and the source of professional development. As the behavior level of the principal regarding the management of the educational environment in schools increases, the level of coordination of professional development also increases strongly. There is a positive significant relationship between the management of the educational environment and the attitude towards professional development. According to the opinions of the teachers, the curriculum leadership behaviors of school principals generally have a high and positive effect on the professional development of teachers.