Hasat sonrası depolama sıcaklığının semizotu (Portulaca oleracea L.) bitkisinde okzalik ve malik asit düzeylerine etkisi
The effect of post-harvest storage temperature on oxalic and malic acid levels in purslane (Portulaca oleracea L.) plant
  1. Tez No: 668091
  2. Yazar: ORHAN KANCA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜM EBRU ÖZER UYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Glikoz, Malik Asit, Okzalik Asit, Semizotu (Portulaca oleracea L), Glucose, Malic Acid, Oxalic Acid, Purslane (Portulaca oleracea L.)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı sıcaklıklarda saklanan semizotlarında okzalik ve malik asit içeriğindeki değişimleri belirlemektir. Hasat edilen semizotları hasattan sonra üç farklı depolama sıcaklığında 5°C, 15°C ve 25°C on saat tutulmuş, iki saatte bir örnek alınarak, okzalik asit, malik asit ve glikoz içerikleri ile ağırlık kaybı değerleri ölçülmüştür. Çalışmamızın sonunda; Assem semizotu çeşidinin yapraklarında %6,4, Tunç semizotu çeşidinin yapraklarında ise %5,66 ağırlık kaybı gözlenmiştir. Okzalik asit miktarı, Assem semizotu çeşidi yapraklarında 5 ℃'de 0. ile 10.saatteki ortalaması 104 mg/100 gr TA, 15 ℃'de 0. saatle 10.saat ortalaması 116 mg/ 100 gr TA ve 25 ℃'de 0. saat ile 10. saatteki ortalaması 160 mg/100 gr TA; Tunç semizotu çeşidi yapraklarında ise 5 ℃'de 0. saat ile 10. saatin ortalaması 89 mg/100 gr TA ve 25℃'de 0. saat ile 10.saatin ortalaması 122 mg/100 gr TA olarak bulunmuştur. Assem çeşidi semizotu yapraklarından elde edilen malik asit ölçüm değerleri sıcaklık derecelerine göre farklılık göstermiştir. Assem çeşidi semizotu yapraklarında 5℃'de 0.saat ile 10.saatin ortalaması 49 mg/100 gr TA, 15℃'de 0.saat ile 10. saatin ortalaması 44 mg/100 gr TA ve 25 ℃'de 0.saat ile 10.saatin ortalaması 58 mg/100 gr TA, malik asit belirlenirken; Tunç semizotu çeşidi yapraklarında ise bu değer 15°C'de 0.saat ile 10.saatin ortalaması 36 mg/100 gr TA, 25°C'de 0.saat ile 10.saatin ortalaması, 47 mg/100 gr TA olarak bulunmuştur. Her iki çeşidin yapraklarında okzalik ve malik asidin başlangıç ve 10. saat arasındaki fark önemli bulunmuştur. Yüksek depolama sıcaklığı semizotunda okzalik asit içeriğinde artışa neden olmaktadır. Okzalik asidin sağlık açısından risklere neden olmasından dolayı semizotunun 5 °C ve altında depolanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the changes in oxalic and malic acid contents in purslane stored at different temperatures. The harvested purslane was kept at three different storage temperatures 5°C, 15°C and 25°C for ten hours after harvest, and samples were taken every two hours, and their oxalic acid, malic acid and glucose contents and weight loss values were measured. At the end of our study; a weight loss of 6,4 % was observed in the leaves of the Assem purslane variety and 5,66 % in the leaves of the Tunç purslane variety. The amount of oxalic acid in the leaves of Assem purslane variety was found 104 mg/100 gr FW at 5℃ the average between 0 hour and 10 hours, and 116 mg/100 gr FW at 15℃ the average between 0 hour and 10 hours, and at 25℃ 160 mg/100 gr FW the avarege between 0 hour and 10 hours. In the leaves of Tunç purslane variety, it was 89 mg/100 gr FW at 5℃ the average between 0 hour and 10 hours, and, 122 mg/100 gr FW at 25℃ the average between 0 hour and 10 hours. Malic acid measurement values obtained from purslane leaves of Assem variety were shown difference according to their storage temperature. While determining malic asid in the purslane leaves of Assem variety at 5℃ the average between 0 hour and 10 hours was found 49 mg/100 gr FW, at 15℃ the average between 0 hour and 10 hours was 44 mg/100 gr FW, at 25℃ the average between 0 hour and 10 hours was 58 mg/100 gr FW and where as, in the leaves of Tunç purslane variety at 15°C the average between 0 hour and 10 hours was found 36 mg/100 gr FW, at 25°C the average between 0 hour and 10 hours it was found 47 mg/100 gr FW. The difference between the beginning and 10th hour of oxalic and malic acid in the leaves of both cultivars were found to be significant. High storage temperature causes an increase in oxalic acid content in purslane. Because oxalic acid causes health risks, it may be recommended to store purslane at 5°C and below.