Yeni nesil kendinden adeziv kaplanmış braketler ile geleneksel braketlerin bağlanma dayanımının karşılaştırılması
Comparison of bond strength of new generation self-adhesive coated brackets with traditional brackets
  1. Tez No: 668119
  2. Yazar: ARİF OKUTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN CENK DORUK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: APC Flash Free, Bağlanma Dayanımı, APC Flash Free, Bond Strength
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Tarih boyunca dişleri düzgün bir şekilde sıralayabilmek için birçok teknik ve aparey kullanılmıştır. İlk olarak dişlerin etrafını çepeçevre saran bantların üzerine braketler lehimlenerek dişler düzeltilmeye çalışılmıştır. Daha sonra teknolojinin gelişmesiyle beraber direkt dişler üzerine braketler yapıştırılmaya başlanmıştır. Sabit ortodontide materyallerin diş yüzeyine yapıştırılması; %37'lik ortofosforik asit, primer ve kompozit rezinin uygulanmasını içeren üç basamaklı sistemlerle başlamıştır. Zamanla bu basamaklar kısaltılmıştır. En son olarak üretilen APC Flash-Free braketler fabrikasyon olarak braket tabanına kendinden adeziv konularak üretilmiştir. Bu sayede braket tabanına kompozit rezin uygulama aşamasını ortadan kaldırmıştır. Bu çalışmanın amacı; yeni nesil kendinden adezivli barketler ile geleneksel braketlerin bağlanma dayanımın karşılaştırılmasıdır. Çalışmamızda 60 adet mine hasarı olmayan diş seçilmiş rastgele 3 gruba ayrılmıştır. 1. gruba APC Flash-Free Clarity Advance porselen braketler, 2. gruba APC Flash-Free Victory serisi metal barketler, 3. gruba ise geleneksel Clarity Advance porselen braketler uygulanmıştır. Braketlerin bağlanma dayanımı testi, Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Araştırma Laboratuvarında bulunan İnstron Test Cihazı (Lloyd LF Plus; Ametek Inc, Leichester, İngiltere) kullanılarak yapılmıştır. Ölçümler sonucunda tüm gruplar arsında anlamlı farklar bulunmuştur. En fazla bağlanma dayanımı gücü Grup 3'te ölçülmüştür. En az bağlanma dayanımı gücü Grup 2'de ölçülmüştür. Tüm grupların bağlanma dayanımı ortalaması, ortodontik braketler için gerekli minimum bağlanma dayanımından daha yüksek bulunmuştur. Arı skorları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, many techniques and appliances have been used to properly line up the teeth. First, the teeth were tried to be straightened by soldering braces on the bands surrounding the teeth Later, with the development of technology, brackets began to be attached directly on the teeth. Bonding of materials to the tooth surface in fixed orthodontics started with three-step systems including the application of 37% orthophosphoric acid, primer and composite resin. Over time, these steps have been shortened. The latest APC Flash-Free brackets are fabricated by putting adhesive on the bracket base. In this way, the stage of applying composite resin to the bracket base was eliminated. The aim of this study is to compare the bond strength of new generation self-adhesive barkets with traditional brackets. In our study, 60 teeth without enamel damage were randomly divided into 3 groups. APC Flash-Free Clarity Advance porcelain brackets were applied to the 1st group, APC Flash-Free Victory series metal barkets to the 2nd group, and traditional Clarity Advance porcelain brackets to the 3rd group. Bond strength testing of the brackets was performed using the Instron Tester (Lloyd LF Plus; Ametek Inc, Leichester, UK) located in the Research Laboratory of the Faculty of Dentistry at Cumhuriyet University. As a result of the measurements, significant differences were found between all groups. The maximum bond strength was measured in Group 3. The least bond strength was measured in Group 2. The average bond strength of all groups was found to be higher than the minimum bond strength required for orthodontic brackets. No significant difference was found between ari scores.