Yeni nesil kendinden adeziv kaplanmış metal braketlerde led ışık cihazının farklı ışık güçlerinin bağlanma dayanımı üzerine etkisi
The effect of different light powers of led light device on bond strength of new generation self-adhesive coated metal brackets
- Tez No: 762114
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ÇOBAN BÜYÜKBAYRAKTAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Adhezyon, Bağlanma dayanımı, Braket, ARI skoru, Adhesion, Bond strength, Bracket, ARI score
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Tarihte ilk önce hareketli apareylerin kullanımıyla başlayan ortodontik tedaviler teknolojik gelişmeler sonrasında dişleri çevreleyen bantlara lehimlenen braketlerle daha sonraları da bunun yerini alan direkt dişlere bağlanan braketler aracılığıyla gerçekleştirilmeye başlanmıştır. En son olarak APC Flash-Free braketler üretilmiştir. Bu sayede braket tabanına kompozit rezin uygulama aşaması ortadan kaldırılmış olur. Çalışmamızda, metal gövdeli APC Flash-free braketlerin yapıştırılması sırasında kullanılan LED ışık cihazının farklı yoğunluk modu ve sürelerinin bağlanma dayanıklılığı üzerine etkisinin in vitro olarak incelenmesi amaçlandı. Çalışmamız in vitro bir çalışma olarak uygulandı. Çalışmada toplam 60 insan premolar dişi kullanıldı. Her grupta toplam 20 diş olmak üzere 3 farklı grup oluşturuldu. Her bir grup için ışınlanma hariç diğer prosedürler sabit tutuldu. Dişlerin vestibül yüzeyi i-GEL %37 fosforik asit etching jel (Lithuania) ile 30 sn asitlendi. Daha sonra 30 sn boyunca su ile yıkandı. Dişler kurutulduktan sonra 3M Unitek Transbond XT Light Cure Adeziv Primer uygulandı. Bu braketin tabanında kendinden adeziv bulunduğu için direkt olarak braket kendine özel paketinden çıkartılarak diş yüzeyine uygulandı ve adezive Valo (Ultradent, ABD) LED ışık cihazı ile ışınlandı. Grup 1'de standart güç modunda (1200 mW/cm²) 1 X 10 sn, grup 2'de ekstra güç modunda (3200 mW/cm²) 2 X 3 sn ve grup 3'te ise kadranlı ekstra güç modunda (3200 mW/cm²) 2 X 3 sn şeklinde ışınlama yapıldı. Sonrasında bağlanma dayanımı testi İnstron Test Cihazı (Lloyd LF Plus; Ametek Inc, Leichester, İngiltere) kullanılarak yapıldı.Gruplar arasında bağlanma dayanımları ve ARI skorları karşılaştırıldı. Braket ile diş arasındaki bağlanma dayanımı ile LED ışık kaynağı ünitesinin uygulama modları arasında bir ilişki olmadığı görüldü (p=0,670). Uygulanan LED ışık kaynağı ünitesinin modlarının ARI skorlaması üzerine anlamlı bir etkisi bulunmadı (p=0,293). Çalışmamız sonucunda APC Flash-Free braketlerin bağlanma dayanımı üzerinde aynı marka cihazın farklı modlarının etkisinin olmadığı görüldü. Bu nedenle klinik uygulamalarda ışınlama işlemi sırasında bu modların hepsi güvenle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Orthodontic treatments, which historically started with the use of removable appliances, started to be performed with brackets soldered to the bands surrounding the teeth after technological developments and later, these were replaced by brackets that attach directly to the teeth. Most recently, APC Flash-Free brackets were produced. In this way, the stage of applying composite resin to the bracket base was eliminated. In our study, it was aimed to investigate the effect of different intensity modes and durations of the LED light device used during the bonding of metal-bodied APC Flash-free brackets on the bond strength in vitro. Our study was performed in vitro. A total of 60 human premolar teeth were used in the study. Three different groups were formed, with a total of 20 teeth in each group. Except for irradiation, other procedures were kept constant for each group. The vestibule surface of the teeth was etched with i-GEL 37% phosphoric acid etching gel (Lithuania) for 30 seconds. It was then washed with water for 30 seconds. After the teeth were dried, 3M Unitek Transbond XT Light Cure Adhesive Primer was applied. Since there is self-adhesive at the base of this bracket, the bracket was taken out of its special package and applied to the tooth surface, and the adhesive was irradiated with Valo (Ultradent, USA) LED light device. In Group 1 in standard power mode (1200 mW/cm²; 1x10 sec), in group 2 in extra power mode (3200 mW/cm²; 2x3 sec) and in group 3 in extra power mode with quadrant (3200 mW/cm²; 2x3 sec) irradiation was performed. Irradiation was done in the form of 2 X 3 sec. The bond strength test was then performed using the Instron Tester (Lloyd LF Plus; Ametek Inc, Leichester, UK). Bond strength and ARI scores were compared between the groups. There was no correlation between the bond strength between the bracket and the tooth and the modes of the LED light source unit (p=0.670). The modes of the LED light source unit did not have a significant effect on the ARI scoring (p=0.293). As a result of our study, it was seen that different modes of the same brand device did not have an effect on the bond strength of APC Flash-Free brackets. Therefore, all of these modes can be used safely during the irradiation process in clinical applications.