Nikel içeren aminobenzaldehit tiyosemikarbazon molekülünün geometrik, spektroskopik ve optik özelliklerinin teorik olarak incelenmesi
Theoretical investigations of geometric, spectroscopic and optical properties of aminobenzaldehyde thiosemicarbazone compoundcontaining nickel
- Tez No: 668162
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tiyosemikarbazon, p-[N, N-Bis (2-kloroetil)] aminobenzaldehit tiyosemikarbazon, DFT, IR spektrumu, 1H ve 13C NMR, NLO ve NBO analizleri, HOMO-LUMO enerjileri, PBE1PBE, B3LYP, Thiosemicarbazone, p-[N, N-Bis(2chloroethly)] aminobenzaldehyde thiosemicarbazone, DFT, IR spectrum, 1H and 13C NMR, NLO and NBO analyses, HOMO-LUMO energies, PBE1PBE, B3LYP
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Tezde yapılan bütün teorik hesaplamalar Gaussian 09W ve GaussianView 5 paket programları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Aminobenzaldehit tiyosemikarbazon molekülünün taban durumu geometrik yapısı yoğunluk fonksiyonel teorisinin (DFT) B3LYP ve PBE1PBE metotları ve 6-311++G(d,p) temel seti kullanılarak yapılmıştır. Aminobenzaldehit tiyosemikarbazon molekülüne ait titreşim spektrumu hesaplanarak koordinat işaretleme ile titreşim modları belirlenmiştir. Aynı yöntemler ve baz seti kullanılarak 1H ve 13C NMR kimyasal kayma değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen teorik sonuçlar deneysel veriler ile karşılaştırıldığında aralarında iyi bir uyum olduğu görülmüştür. Aminobenzaldehit tiyosemikarbazon molekülü için UV-vis spektrumu ve HOMO-LUMO enerjileri hesaplanmıştır. Ek olarak, doğrusal olmayan optik özellikler ve doğal bağ orbital analizi DFT yöntemleri kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
All theoretical calculations in the thesis were performed using Gaussian 09W and GaussianView 5 package programs. The ground state geometric structure of aminobenzaldehyde thiosemicarbazone molecule was made by using B3LYP and PBE1PBE methods of density functional theory (DFT) and 6-311 ++ G (d, p) basic set. The vibration spectrum of the aminobenzaldehyde thiosemicarbazone molecule was calculated and the vibration modes were determined by coordinate marking. 1H and 13C NMR chemical shift values were calculated using the same methods. When the theoretical and experimental results were compared, it was found to be a good agreement between them. UV-vis spectrum and HOMO-LUMO energies for the aminobenzaldehyde thiosemicarbazone molecule were calculated. In addition, nonlinear optical properties and natural bond orbital analysis were performed by using DFT methods.