Abdülğanî en-Nablusî'de Sûfîlik temayülünün fıkha yaklaşımına etkisi (el-Hadîkatü'n-Nediyye örneği üzerinden)
The effect of the theme of Sufism trend on the approach of figh in Abdülğani en-Nablusi (On the example of el-Hadikatü'n-Nediyye)
  1. Tez No: 668227
  2. Yazar: ÜMMÜ GÜLSÜM YEŞİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Tasavvuf, Abdülğanî en-Nablusî, el-Hadîkatü'n-Nediyye, Birgivî, et-Tarîkatü'l-Muhammediyye
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
İslâmî ilimler, kaynak ve maksat bakımından bir bütündür. Dinin anlaşılmasına ve yaşanmasına yönelik çabaların birer neticesi olan fıkıh ve tasavvuf, inceledikleri konular merkez alındığında birbirinden ayrılan iki ilim dalıdır. Abdülğanî en-Nablusî'nin, Birgivî'nin et-Tarîkatü'l-Muhammediyye isimli eserine yazdığı el-Hadîkatü'n-Nediyye şerhi içerik itibariyle hem fıkıh hem tasavvuf kategorisine dahil edilen bir eserdir. Her iki alanda önde gelen isimlerden olan Nablusî, kaynakları, mensupları, gayeleri bakımından birbirinden farklı değerlere sahip bu iki sahayı eserinde ortak paydada buluşturmuştur. Araştırma, fıkıh ve tasavvufun tanımını ve ilişkisini açıklayarak başlamıştır. Nablusî'nin biyografisine değinilerek devam eden bu çalışmada, eserindeki fıkhî görüşleri incelenerek, Nablusî'nin nezdinde her iki alanın konumu, önceliği ve ortak değerleri mukayese edilerek ele alınmıştır. Yapılan tespitler sonuç bölümünde fıkhın günümüzdeki uygulanabilirlik boyutuyla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Islamic Sciences are a whole in terms of source and purpose. Fiqh and Sufism, which are the results of efforts to understand and practice religion, are two branches of science that differ from each other when the subjects they examine are taken as a center. The annotation of al-Hadîkatü'n-Nediyye written by Abdülğanî en-Nablusî in Birgivî's work titled al-Tarîkatü'l-Muhammediyye is a work that is included in both Fiqh and Sufism category. Nablusî, who is one of the leading names in both fields, has brought together these two fields, which have different values in terms of their sources, members and purposes, on a common ground in his work. This research is initiated by explaining the definition and relationship of Fiqh and Sufism. In this study, which continues by referring to the biography of Nablusî, the Fiqh views in his work are examined and the position, priority and common values of both areas in the eyes of Nablusî are has been handled in comparison. The detections made are evaluated in the conclusion section with the applicability of Fiqh today.