Dijital sinema bağlamında dijital animasyon ve görsel efekt teknolojilerinin Türk sinema endüstrisinde yarattığı dönüşüm
In the context of digital cinema digital animation and visual effect technologies the transformation in the Turkish cinema industry
- Tez No: 668295
 - Danışmanlar: PROF. DR. CEYHAN KANDEMİR
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
 - Anahtar Kelimeler: Dijital Sinema, Dijital Animasyon, Görsel Efekt, 3D Animasyon, 2D Animasyon, CGI, Türk Sineması, Film Sektörü, Sinema Seyircisi, Digital Cinema, Digital Animation, Visual Effects, 3D Animation, 2D Animation, CGI, Turkish Cinema, Film Industry, Cinema Audience
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 287
Özet
Geçmişten günümüze insanlar üzerinde en etkili sanat olarak kendisini gösteren sinema, son dönemde dünyanın her alanında yaşanan dijitalleşme sürecinin etki alanına girmiştir. Sinemanın dijital dönüşüm sürecinde, filmlerin içeriksel ve biçimsel özellikleri de farklılık göstermeye başlamıştır. Filmlerde ön plana çıkan farklılıklar, özellikle dijital animasyon ve görsel efekt teknolojilerin sinemada kullanılmasıyla daha fazla belirgin hale gelmiştir. Başta Hollywood sineması olmak üzere dijital animasyon ve görsel efekt teknolojilerin tüm dünyada sinema filmlerinde kullanılması, son dönemlerde Türk sinemasında da bariz bir şekilde etkisini göstermeye başlamıştır. Türk sinemasında bu teknolojilerin kullanılmaya başlanması, filmlerin üretim kısmında sektörel iş akış süreçlerini ve yapısal özelliklerinin değişmesini sağladığı gibi, aynı zamanda tüketim kısmında Türk sinema seyircisinin tutum ve davranışlarında farklılıkların gerçekleşmesinde etkili olmuştur. Bu yaşanan gelişmeler bağlamında çalışmamızda, son dönem Türk sinemasında dijital animasyon ve görsel efekt teknolojilerin kullanılmasının filmlerin üretim ve tüketim ayağında yarattığı değişiklikleri tespit etmeye dönük bilimsel araştırmaların yapılmasına gidilmiştir. İlk olarak çalışma hakkında literatür taraması gerçekleştirilerek, konunun özüne ve yapı taşlarına yönelik kavramsal ve kuramsal çerçeve ortaya çıkartılmıştır. Sonrasında, film sektörünün ve sinema seyircilerin konumunu belirlemek için nicel ve nitel veri toplama yöntemlerin kullanıldığı kapsamlı bir saha araştırması gerçekleştirilmiştir. Araştırmalardan çıkan veriler betimsel yöntemle analiz edilip yorumlanarak dijital animasyon ve görsel efekt teknolojilerin Türk sinemasında kullanımı ile ilgili film sektörünün ve sinema seyircisinin değişen güncel durumu tüm detaylarıyla çalışmamızda ortaya konulmuştur. Ayrıca, ulaşılan bu bilgiler ışığında film sektörünün ve sinema seyircisinin var olan durumunu iyileştirmeye ve güçlendirmeye dönük öneriler çalışmamızda sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Cinema, which has shown itself as the most influential art on people from past to present, has recently entered the domain of the digitalization process in all areas of the world. In the digital transformation process of cinema, the contextual and formal features of films have also begun to differ. The differences that come to the fore in films have become more apparent, especially with the use of digital animation and visual effects technologies in cinema. The use of visual effects and digital animation technologies, especially Hollywood cinema, in motion pictures all over the world has recently started to have an obvious effect on Turkish cinema. The introduction of these technologies in Turkish cinema not only changed the sectoral work flow processes and structural features in the production of films, but also had an impact on the realization of differences in the attitude and behavior of the Turkish cinema audience in the consumption part. In the context of these developments, scientific research has been carried out to determine the changes caused by the use of digital animation and visual effects technologies in recent Turkish cinema in the production and consumption of films. First, the literature review about the study was conducted and the conceptual and theoretical framework for the essence and building blocks of the subject was revealed. Afterwards, a comprehensive field study was conducted using quantitative and qualitative data collection methods to determine the position of the film industry and cinema audiences. The data obtained from the researches are analyzed and interpreted with a descriptive method, and the changing current situation of the film industry and cinema audience regarding the use of digital animation and visual effects technologies in Turkish cinema has been revealed in our study in detail. In addition, in the light of this information, suggestions for improving and strengthening the existing situation of the film industry and cinema audience are presented in our study.