Türkiye ve Hong-Kong fen bilimleri dersi öğretim programlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Turkey comparative analysis of the Hong Kong science course instruction progamer
  1. Tez No: 668296
  2. Yazar: AYFER GÖNÜLTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilimleri dersi, Türkiye fen bilimleri dersi öğretim programı, Hong-Kong fen bilimleri dersi öğretim programı, fen dersi kazanımları, PISA, TIMSS, Science course, science curriculum Turkey, Hong Kong science curriculum, science outcomes, PISA, TIMSS
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Her ülkenin farklı bir eğitim felsefesi ve bu felsefeye bağlı olarak eğitim sistemleri vardır. Bu eğitim sistemlerinin de okutulan derslere göre öğretim programları vardır. Bu öğretim programlarından olan fen bilimleri dersi öğretim programları da ülkelerin sosyal, ekonomik, kültürel yapılarına, ülkelerin gelişmişlik durumlarına göre farklılıklar göstermekte, öğrencilerin fen bilimleri dersi başarıları da tüm bu etkenlerden etkilenmektedir. Bu çalışmada, Türkiye ve Hong Kong fen bilimleri dersi öğretim programları, nitelik ve nicelik açısından incelenerek benzer ve farklı yönlerin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Türkiye, sürekli eğitim programını iyileştirmeye çalışmaktadır. Daha iyi başarı elde edebilmek adına eğitim sistemleri ve buna bağlı olarak da öğretim programlarının etkililiğini görmek için PISA (Program for International Student Assessment) ve TIMSS (Trends in International Mathematics and ScienceStudy) uluslararası öğrenci değerlendirme sınavlarında katılım sağlamakta ve bu doğrultuda da öğretim programlarında güncellemelere gidilmektedir. Hong Kong fen bilimleri dersi öğretim programının seçilme nedeni PISA (Programefor International Student Assessment) ve TIMSS(Trends in International Mathematics and Science Study) gibi uluslararası öğrenci değerlendirme sınavlarında sürekli gösterdikleri başarıdan dolayıdır. Çalışma da her iki ülkenin fen bilimleri dersi öğretim programlarında bulunan amaç, konu alanları, bilimsel süreç becerileri, ünite konu ve kazanımlar ve uygulanan etkinlikler karşılaştırılmalı olarak tablolaştırılarak incelenmiştir. Bu çalışma da karşılaştırmalı eğitimin tanımlayıcı yaklaşımı kullanılmıştır. Bu çalışma için gerekli veriler, nitel araştırma yöntemlerinden olan doküman inceleme yöntemi ile değerlendirilmiştir. Genel olarak değerlendirildiğinde, Türkiye'deki aynıkonu alanındaki kazanım sayıları Hong Kong'dakinden daha az sayıdadır. Türkiye ile Hong Kong fen bilimleri dersi öğretim programlarında birbirine benzeyen kazanımları bulunmakla birlikte birbirinden çok farklı kazanımlarda yer almaktadır. İki ülkede de yapılan etkinlikler, kazanım sayıları, programlar hazırlanırken kullanılan içerik yaklaşımları (Sarmal, Doğrusal), ölçme değerlendirme yaklaşımları ve program hazırlanırken konu alanı sıralaması ve temalar birbirinden farklıyken, bilimsel süreç basamakları, konu alanları ise benzerlik göstermektedir. Türkiye Fen Bilimleri Öğretim Programı hazırlanırken kullanılan sarmal yaklaşım, beceri temelli soruların hazırlanması ve evrenden bedene anlayışının olması Türkiye'nin avantajlı olduğunu göstermektedir. Çalışmanın ülkemizde fen bilimlerinin gelişmesi açısından katkı sağlayacağı ve uluslararası sınavlarda daha başarılı sonuçlar almasına yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Each country has a different educational philosophy and education systems depending on this philosophy. These education systems also have curricula according to the courses taught.The science programs in these curriculums also differ according to the social, economic and, cultural structures of the countries and the development status of the countries, and the science achievement of students is also affected by all these factors. In this study, it was aimed to comparesimilar and different aspects by examining Turkey and Hong Kong Science course curriculum in terms of quality and quantity. Turkey is trying to improve its continuing education program. In order to achieve better success, to see the effectiveness of education systems and accordingly curricula participating in international student assessment exams such as PISA (Program for International Student Assessment) and TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study), and updates are made in its curriculum accordingly. The reason for choosing the Hong Kong science curriculum is due to their continuous success in international student assessment exams such as PISA (Program for International Student Assessment) and TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study). In the study, the aims, subject areas, scientific process skills, unit subject and, learning outcomes and applied activities that included in science teaching programs of both countries were comparatively analyzed by tabulating. The data required for this study were evaluated using the document analysis method, one of the qualitative research methods. Considering in general, the outcomes numbers in the same subject areas in Turkey are fewer than in Hong Kong. Although there are similar outcomes in science education programs of Hong Kong and Turkey takes place in very different outcomes from each other. While the activities held in both countries, the number of achievements, the content approaches used while preparing the programs (Spiral, Linear), the assessment and evaluation approaches and the subject area order and themes while preparing the program are different from each other, the scientific process steps and subject areas are similar. The spiral approach, preparation of skill-based questions and having an understanding of the universe to the body used in preparing of Turkey Science Curriculum shows that Turkey is advantageous.It is thought that the study will contribute to the development of science in our country and help it to get more successful results in international tests.