Lomber cerrahi uygulanan hipertansif hastalarda genel anestezinin serebral perfüzyona etkisinin noninvaziv yöntemlerle değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of general anesthesia on cerebral perfusion by noninvasive methods in hypertensive patients undergoing lumbar surgery
  1. Tez No: 668337
  2. Yazar: ELA ATMACA KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVAL BOZTUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Transkraniyal Doppler Ultrasonografi, Genel Anestezi, Hipertansiyon, Orta Serebral Arter, Nabız İndeksi, Direnç İndeksi, Transcranial Doppler Ultrasonography, General Anesthesia, Hypertension, Middle Cerebral Artery, Pulsatility Index, Resistance Index
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Kliniğimizde spinal cerrahi geçiren hipertansif hastaların doppler ultrasonografi yardımıyla noninvaziv şekilde orta serebral arter kan akımlarını ölçerek, bu ölçümlerin genel anesteziyle, operasyon sırasındaki hasta pozisyonuyla etkilenip etkilenmediğini ve bu ölçümlerin NIRS ile korelasyonunu saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan izin alınarak çalışmaya başlandı. Çalışmaya katılacak hastalar bilgilendirilerek onamları alındı. Beyin ve Sinir Cerrahisi tarafından genel anestezi altında lomber cerrahi planlanan, ASA (Amerikan Anesteziyologlar Birliği) sınıflamasına göre Sınıf I, II ve III olan, 18- 85 yaş arası 105 hasta çalışmaya dahil edildi. Gebeler, mental retardasyonu olanlar, beyin tümörü, kafa travması, serebral anevrizma, serebrovasküler olay öyküsü ile demans, şizofreni vb. psikiyatrik hastalık öyküsü olan olgular çalışma dışı bırakıldı. Hastalar preoperatif dönemde serviste ziyaret edildi. Minimental test yapıldı. Karotis Doppler USG ile bilateral karotis sistemde anlamlı darlık ve akım hızlanması olup olmadığı değerlendirildi. Preoperatif bakı yapılıp tansiyon ölçümlerine göre dahil olacakları gruba karar verildi. Temporal pencerelerinin görüntüleme için uygun olup olmadığı değerlendirildi. Çalışma kapsamında hastaların ilk olarak, uyanık halde anestezi indüksiyonundan önce supin pozisyonda, takibinde anestezi indüksiyonu sonrası entübasyondan sonra supin pozisyonda, prone pozisyonundan sonra ve operasyonun 1. saatinde, postoperatif dönemde serviste transkraniyal doppler ultrasonografi yapılarak orta serebral arter (OSA) akım traseleri değerlendirildi. Yapılan ölçümlerde maksimum mean akım (Vm) ölçüldü ve resistans indeks (RI) ile pulsatil indeks (PI) cihaz tarafından hesaplandı. Bu ölçümler sırasında hastanın sistolik, diyastolik ve ortalama kan basıncı değerleri, kardiyak nabzı, vücut ısısı, genel anestezi altında iken NIRS değerleri, PVI değerleri ve end-tidal karbondioksit (EtCO2) değerleri, Peak değerleri ve alınan kan gazı değerleri kaydedildi. Ölçülen değerlerin hipertansif hastalarda serebral otoregülasyonu etkileyip etkilemediği değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 54'ü erkek (%52,9), 48'i kadın (%47,1) ve yaş ortalaması 55,34±11,12 yıl olan 102 hasta dahil edildi. Hastaların 39'u normotansif, 34'ü tanılı HT ve 29'u tanısız HT'ti. Hastaların çalışma gruplarına göre cinsiyeti (p=0,106), preoperatif açlık süresi (p=0,386), cerrahi süresi (p=0,104) ve intraoperatif kan ürünü alma oranı (p=0,509) istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi. Çalışma gruplarının preoperatif Vmean, PI ve RI ölçümlerine göre diğer zamanlardaki değişim yüzdesi incelendiğinde, Vmean, PI ve RI değerlerindeki değişim gruplara göre anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Hipertansif hastalarda Evre 2 ve 3 olan hastaların entübasyon sonrası ölçülen Vmean değerleri Evre 1 hastalara göre daha yüksek belirlenmiştir (p=0,039). Evre 1 ve 2 hastaların entübasyon sonrası, prone sonrası ve intraoperatif zamanda ölçülen Vmean değerleri preoperatif ölçümlere göre daha düşüktür. Sonuç: Çalışmamızda OAB'da hipertansif gruplarda anestezi sonrası değişimin daha fazla olduğunu tanılı HT grubunda anestezi süresi uzadıkça hipotansiyonun daha fazla derinleştiğini gördük. Hipertansif hastaları preoperatif değerlerine göre grupladığımızda ise evre 3 grubunda anestezi süresi uzadıkça hipotansiyonun derinleştiğini gördük ve bu bize preoperatif giriş tansiyonunun hastanın tanılı olup olmamasından daha önemli olduğunu düşündürdü. Hastaların OSA akım hızlarını değerlendirdiğimizde ise anestezi sonrası akım hızın değiştiği ancak değişim oranlarının gruplar arasında farklı olmadığını serebral otoregülasyonun hipertansif hastalarda korunduğunu düşündük. Hipertansif gruplarda preoperatif RI ve PI farklı olması hipertansiyonun serebrovasküler yatakta meydana gelen değişiklik ile ilişkili olabileceğini düşündük. Hipertansif hastaları grupladığımız analizde PI ve RI değerinde gruplar arasında farklılık olması hipertansiyonun meydana getirdiği değişiklikleri kanıtlar nitelikteydi.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to measure the middle cerebral artery blood flow of hypertensive patients undergoing spinal surgery in our clinic noninvasively with the help of Doppler ultrasonography, and to determine whether these measurements are affected by general anesthesia, patient position during the operation, and to identify the correlation of these measurements with NIRS. Materials and Methods: The study was initiated with the approval of the Akdeniz University Faculty of Medicine Local Ethics Committee. The patients participating in the study were informed and their consent was obtained. A total of 105 patients, aged between 18 and 85 years, scheduled for lumbar surgery under general anesthesia by Brain and Nerve Surgery and classified as Class I, II, and III according to the ASA (American Association of Anesthesiologists) classification, were included in the study. Pregnant women, patients with mental retardation, brain tumor, head trauma, cerebral aneurysm, cerebrovascular accident history and dementia, cases with a history of psychiatric illness such as schizophrenia were excluded from the study. The patients were visited in the ward in the preoperative period. A minimal test was applied. Significant stenosis and flow acceleration in the bilateral carotid system were evaluated by carotid Doppler USG. The preoperative examination was performed and the group to be included was decided according to the blood pressure measurements. Temporal windows were evaluated for the suitability for imaging. Within the scope of the study, middle cerebral artery (OSA) flow traces were evaluated by performing transcranial Doppler ultrasonography in the supine position before anesthesia induction in the awake state, in the supine position after intubation after anesthesia induction, after the prone position and at the first hour of the operation, and in the post-operative period of the patients. In the measurements made, the maximum mean current (Vm) was obtained, and the resistance index (RI) and pulsatile index (PI) were calculated by the device. During these measurements, the systolic, diastolic and mean blood pressure values, cardiac pulse, body temperature, NIRS values under general anesthesia, PVI values , and end-tidal carbon dioxide (EtCO2) values, Peak values , and blood gas values of the patients were recorded. The measured values were evaluated in the aspect of a potential effect on the cerebral autoregulation in hypertensive patients. Results: 102 patients, 54 male (52,9%), 48 female (47,1%) with the mean age of 55.34±11.12 years, were included in the study. Of the patients, 39 were normotensive, 34 were diagnosed with HT, and 29 were undiagnosed HT. Gender (p=0.106), preoperative fasting time (p=0.386), surgery duration (p=0.104), and intraoperative blood product collection rate (p=0.509) were not different statistically according to the study groups of the patients. When the percentage of change in the study groups' preoperative Vmean, PI, and RI measurements at other times was analyzed, the change in Vmean, PI, and RI values were not found to be significant by the groups (p>0.05). In hypertensive patients, the Vmean values measured after intubation in Stage 2 and 3 patients were found to be higher than in Stage 1 patients (p=0.039). Vmean values measured after intubation, post-prone, and intraoperative time of stage 1 and 2 patients were lower than preoperative measurements. Conclusion: In our study, we observed that the post-anesthetic change was higher in MAP in hypertensive groups, and hypotension became profound as the duration of anesthesia was prolonged in the diagnosed HT group. When we grouped hypertensive patients according to their preoperative values, we found that hypotension deepened as the duration of anesthesia prolonged in the stage 3 group, and this made us think that preoperative index blood pressure is more important than the diagnosis. When we evaluated the OSA flow rates of the patients, we thought that the flow rate changed after anesthesia but the rate of change was not different between the groups and that cerebral autoregulation was preserved in hypertensive patients. We thought that the difference in preoperative RI and PI values in hypertensive groups might be related to the change in the cerebrovascular bed of hypertension. In the analysis in which we grouped hypertensive patients, the difference between the groups in PI and RI values was the evidence of the changes caused by hypertension.