Nurettin Topçu'ya göre insan hürriyeti
Human freedom in Nurettin Topcu
- Tez No: 668338
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN AKDAĞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
 - Anahtar Kelimeler: Nurettin Topçu, İnsan Hürriyeti, Din Felsefesi, Hareket, Ahlâk, Nurettin Topçu, Human Freedom, Philosophy of Religion, Action, Morality
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 83
Özet
İnsan hürriyeti konusu, din felsefesi ve teoloji tarihinde tartışılan önemli problemlerden biridir. Din felsefesi alanında bu problem, adına“büyük varlık zinciri”de denilen“Tanrı-âlem”,“Tanrı-insan”,“insan-âlem”ilişkisi bağlamlarında tartışılmaktadır. Yirminci yüzyıl Türk mütefekkirlerinden Nurettin Topçu, probleme kendine özgü bir bakış açısıyla yaklaşmaktadır. Topçu'ya göre“hürriyet”,“ruhun kurtuluşu”dur. Ruhun kurtuluşu ise ancak isyanla mümkündür. Bu isyan, ahlâkî ve toplumsal düzeyde sorumluluk bilinciyle hareket eden bireyin, düşünmeksizin boyun eğme anlamındaki uysallığına bir karşı çıkıştır, aslında. Bu yönüyle Topçu, temelde konformist ahlâka meydan okumaktadır. Bunu yaparken de, felsefesinde“hareket”kavramına merkezî bir konum kazandırmaktadır. Öyle ki, bu meyanda hareket, iradenin kendi içinde bulunduğu şartlara boyun eğmeyip bir başkaldırı olması bakımından, isyanın fiiliyata dökülmüş hâlidir. Topçu'ya göre, hürriyetin tesis edilmesi öncelikle, insanın ferdiyetini ortadan kaldıran, iradeyi esaret altında tutan kuvvetlere karşı isyan etmekle mümkündür. Bu isyan, devrimci bir isyandır. Ne yalnız Tanrı ne de sadece insan onu değiştirebilir, meydana getirebilir ya da yok edebilir. İnsanın hareketi eşyayı değiştirmek olacağından, bu bir bakıma insanın kendi kendisini değiştirmesi ve aşmasıdır. Bu da en temelde insanın benliğine karşı isyanıdır ve ancak bu isyan sayesinde ruh hürriyete kavuşur. Kısaca, Topçu'ya göre, hürriyetimizin belirleyicisi olan isyan, nesilden nesle devam etmek suretiyle, tarih ve insanlık içinde ruhun ve bedenin selâmetini sağlayacak, bu sayede ruh gerçek hürriyete kavuşacaktır.
Özet (Çeviri)
The issue of human freedom is one of the important problems discussed in the history of philosophy of religion and theology. In the field of philosophy of religion, this problem is discussed in the context of God-universe, God-human, human-universe relationship that is named the great chain of being also. Nurettin Topçu, one of the twentieth century Turkish thinkers, approaches the problem from a unique perspective. According to Topçu, freedom is the 'salvation of the soul'. The salvation of the soul is possible only through rebellion. This rebellion is an opposition to the docility of the individual, who acts with a sense of responsibility at the moral and social level, in the sense of submission without thinking. The concept of“action”is a central concept in his philosophy, which stands against conformist morality. According to Topçu, the establishment of freedom is possible primarily by revolting against the forces that extinguish the man's individuality and keep the will under captivity. This revolt is a revolutionary rebellion. Since the action of man will be to change things, this is in a way a person's self-change and transcendence. This is basically the rebellion of man against his ego, and only thanks to this rebellion the soul can be freed. In short, according to Topçu, the rebellion, which is the determinant of our freedom, will continue from generation to generation and will ensure the salvation of the soul and body in history and humanity, and thus the soul will attain real freedom.