Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçu (TCK m. 136)
The crime of unlawful delivery or acquisition of data (TPC article no. 136)
  1. Tez No: 668431
  2. Yazar: HANDE SEVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR BACAKSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Kişisel Verilerin Korunması, Ceza Hukukunda Kişisel Veriler, Vеrileri Hukuka Aykırı Olarak Vermе veya Ele Geçirme Suçu, Personal Data, Protection of Personal Data, Personal Data in Penal Code, The Crime of Unlawful Delivery or Acquisition of Data
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bireyi tanımlanabilir kılan her türlü bilgi olarak ifade edilen kişisel veri kavramı, özellikle küresel anlamda yaşanan teknolojik gelişmeler karşısında bireyin hukuk düzeni nezdinde korunması nedeniyle oldukça önemlidir. Son yıllarda yapılan uluslararası ve ulusal düzenlemelerle birlikte uygulama alanı genişleyen bu kavram, Türk Hukuku açısından da oldukça önemlidir. Ulusal anlamda ilk olarak 2005 yılında yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen suç tipleriyle koruma altına alınan kişisel veri kavramı, 2016 yılında yürürlüğe giren ve genel bir veri koruma yasası olan 6698 sayılı KVKK ile beraber belirlenebilir hale gelmiş ve güvence altına alınmıştır. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kişisel veri kavramı, kişisel verilerin korunması hakkının niteliği, kişisel verilerin korunması hukukunun gelişimi ve uluslararası ile ulusal kaynaklarda düzenlenme şekilleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise TCK'nın 136. maddesinde düzenlenen“Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme Suçu”nun tanımı, unsurları, özel görünüş biçimleri, yaptırımı ve muhakemesi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of personal data, which is expressed as all kinds of information that makes the individual identifiable, is significant, especially due to the protection of the individual before the legal order in the presence of global technological developments. This concept, whose application area has expanded with the international and national regulations made in recent years, is also significant in terms of Turkish Law. The concept of personal data, which entered into force in 2005 for the first time in the national sense and has been taken under protection with the types of crime regulated in the Turkish Penal Code No.5237, became determinable and secured with The Law on the Protection of Personal Dаta No.6698, which wаs enacted in 2016 and is a general data protection law. Our research consists of two chapters. In the first chapter, the concept of personal data, the nature of the right to protect personal data, the development of personal data protection law and the regulation ways both in international and national resources are discussed. In the second chapter, the definition, elements, special appearance types and sanction and judgment of“The Crime of Unlawful Delivery or Acquisition of Data”regulated in Turkish Penal Code Article No.136 are discussed.