Kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme, yayma veya ele geçirme suçu (TCK madde 136)
Crime of providing, distributing or acquiring personal data unlawfully (Turkish Criminal Code article 136)
- Tez No: 836147
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ÇELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: hukuka aykırı, ele geçirme, kişisel veri, verme, yayma, unlawful, disseminating, giving, personal data, seizing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kişisel verilerin korunması serüveni elli yıllık bir geçmişe sahiptir. Ülkemizde 2010 yılında gerçekleştirilen anayasa değişikliği kapsamında Anayasa'nın 20. maddesine eklenen fıkra ile kişisel verilerin korunması hakkı, anayasal bir hak olarak kabul edilmiştir. 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu'nun yürürlüğü girmesi ile kişisel verilerin korunmasında yeni bir aşamaya geçilmiştir. Bu sayede kişisel verilerin özel hukuk kapsamında korunması açısından çerçeve bir düzenleme oluşturulmuştur. Kişisel verilerin etkin şekilde korunabilmesinin yöntemlerinden biri de kişisel verilere karşı gerçekleştirilen saldırı ve ihlallerin suç kapsamına alınması ve bu suçlara karşılık olarak cezai yaptırım uygulanmasıdır. Bu bağlamda, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 136. maddesinde kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme, yayma veya ele geçirme suçu düzenlenmiştir. Suçun konusunu kişisel veriler oluşturmaktadır. Kişisel veriler kimliği belirli ya da belirlenebilir olan bir gerçek kişiye ait her türlü bilgi olarak tanımlanmaktadır. Kişisel veriler üzerinde gerçekleştirilen verme, yayma veya ele geçirme fiilleri, kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme, yayma veya ele geçirme suçunu oluşturmaktadır. Ortaya konulan bu çalışmada, TCK'de kişisel verilerin korunması amacı ile düzenlenmiş olan kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme, yayma veya ele geçirme suçu incelenmiştir. Suç tipinin yapısal unsurları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The adventure of protecting personal data has a history of fifty years. With the constitutional amendment made in our country in 2010, the right to protection of personal data was evaluated as a constitutional right with the paragraph added to the 20th article of the Constitution. With the entry into force of the Personal Data Protection Law No. 6698, a new stage has been entered in the protection of personal data. In this way, a framework regulation has been created to protect personal data within the scope of private law. One of the methods of effective protection of personal data is to criminalize attacks and violations against personal data and to impose criminal sanctions in response to these crimes. In this context, the crime of illegally giving, disseminating or seizing personal data is regulated in Article 136 of the Turkish Penal Code No. 5237. The subject of the crime is personal data. Personal data is defined as any information belonging to a natural person whose identity is determined or identifiable. The acts of giving, disseminating or seizing personal data against personal data constitute the crime of illegally giving, disseminating or seizing personal data. In this study, the crime of illegally giving, disseminating or seizing personal data, which is regulated in the Turkish Penal Code for the protection of personal data, has been examined. Structural elements of the crime type are discussed.