Maden işleme atıksuyundan elektrokimyasal metod ile kirletici giderimi
Pollutant removal from mine processing wastewater by electro chemical method
  1. Tez No: 668491
  2. Yazar: SEMİHA ALTUNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL KILIÇ, DOÇ. DR. MUHAMMED KAMİL ÖDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel 2, Maden İşleme 3, Atıksu 4, Elektrokoagülasyon 5, Kirletici Giderim, 1. Industrial 2, Mine Processing 3, Wastewater 4, Electrocoagulation 5, Pollutant Remova
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada cevher işleme tesisi (magnezit kırma eleme tesisi) yıkama atıksuyu kullanılarak elektrokoagülasyon (EC) prosesi yardımıyla kirlilik giderimi araştırılmıştır. EC prosesinde reaktörde paralel olarak demir-demir ve bakır-bakır elektrotlar kullanılmıştır. Giderilen ağır metal ve kirlilik parametreleri ise Ni2+, Cr (VI), Zn2+, Mg, SO4-2, AKM, KOI olarak belirlenmiştir.Araştırma çalışmasında sonuç olarak demir-demir elektrot kullanımında: nikel gideriminde 21.3 mA / cm2 akım yoğunluğunda, 20 dk temas süresi ve 8.5 pH değerinde % 98,14 giderim verimi; krom (VI) gideriminde 16 mA / cm2 akım yoğunluğunda, 20 dk temas süresi ve 7 pH değerinde % 98,20 giderim verimi, çinko gideriminde ise 16 mA / cm2 akım yoğunluğunda, 40 dk temas süresi ve 8.5 pH değerinde % 97,80 giderim verimi, Magnezyum gideriminde 16 mA / cm2 akım yoğunluğunda, 40 dk temas süresi ve 8.5 pH değerinde % 88,24 giderim verimi, sülfat gideriminde 16 mA / cm2 akım yoğunluğunda, 10 dk temas süresi ve 8.5 pH değerinde % 95,15 giderim verimi, AKM gideriminde 16 mA / cm2 akım yoğunluğunda, 20 dk temas süresi ve 8.5 pH değerinde % 98,98 giderim verimi ve KOI gideriminde 16 mA / cm2 akım yoğunluğunda, 20 dk temas süresi ve 8.5 pH değerinde % 97,65 giderim verimleri elde edilmiştir. Bakır-bakır elektrot kullanımında: nikel gideriminde 16 mA / cm2 akım yoğunluğunda, 20 dk temas süresi ve 8.5 pH değerinde % 98,77 giderim verimi; krom (VI) gideriminde 37.33 mA / cm2 akım yoğunluğunda, 20 dk temas süresi ve 8.5 pH değerinde % 98,94 giderim verimi, çinko gideriminde ise 10.67 mA / cm2 akım yoğunluğunda, 20 dk temas süresi ve 8.5 pH değerinde % 96,18 giderim verimi, Magnezyum gideriminde 16 mA / cm2 akım yoğunluğunda, 40 dk temas süresi ve 8.5 pH değerinde % 91,67 giderim verimi, sülfat gideriminde 16 mA / cm2 akım yoğunluğunda, 20 dk temas süresi ve 5 pH değerinde % 94,97 giderim verimi, AKM gideriminde 16 mA / cm2 akım yoğunluğunda, 40 dk temas süresi ve 8.5 pH değerinde % 96,94 giderim verimi ve KOI gideriminde 16 mA / cm2 akım yoğunluğunda, 20 dk temas süresi ve 8.5 pH değerinde % 92,85 giderim verimleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the polluting removal from wastewater of ore processing facility (magnesite crushing, screening and washing facility) by using electrocoagulation process was investigated. At the EC process Ferrum-Ferrum electrot and copper-copper electrot was used in parallel. The removed polluting parameters have been identified as: Ni2+, Zn2+, Cr (VI), Mg, SO4-2, COD and suspended solid. In this research study as a result Ferrum-Ferrum electrot: At removal of Nickel it has been obtained % 98,14 efficiency by 21.3mA/cm2 current density, 20 minute contact time and 8.5 pH value, at removal of Zinc, it has been obtained % 97,80 efficiency by 16 mA/cm2 current density, 40 minute contact time and 8.5 pH value, at removal of Chrome+6, it has been obtained %98,20 efficiency by 16 mA/cm2 current density, 20 minute contact time and 7 pH value, at Mg, it has been obtained % 88,24 efficiency by 16 mA / cm2 current density, 40 minute contact time and 8.5 pH value, at removal SO4-2, it has been obtained % 95,15 efficiency by 16 mA/cm2 current density, 10 minute contact time and 8.5 pH value, at removal COD, it has been obtained % 97,65 efficiency by 16 mA/cm2 current density, 20 minute contact time and 8.5 pH value, at removal suspended solid, it has been obtained % 98,98 efficiency by 16 mA/cm2 current density, 20 minute contact time and 8.5 pH value. In this research study as a result Copper-Copper electrot: At removal of Nickel it has been obtained % 98,77 efficiency by 16 mA/cm2 current density, 20 minute contact time and 8.5 pH value, at removal of Zinc, it has been obtained % 96,18 efficiency by 10.67 mA/cm2 current density, 20 minute contact time and 8.5 pH value, at removal of Chrome+6, it has been obtained %98,94 efficiency by 37.33 mA/cm2 current density, 20 minute contact time and 8.5 pH value, at Mg, it has been obtained % 91,67 efficiency by 16 mA / cm2 current density, 40 minute contact time and 8.5 pH value, at removal SO4-2, it has been obtained % 94,97 efficiency by 16 mA/cm2 current density, 20 minute contact time and 5 pH value, at removal COD, it has been obtained % 92,85 efficiency by 16 mA/cm2 current density, 20 minute contact time and 8.5 pH value, at removal suspended solid, it has been obtained % 96,94 efficiency by 16 mA/cm2 current density, 40 minute contact time and 8.5 pH value.