Devlet koruması altında kalarak yetişkinliğe erişmiş bireylerin yurt sonrası sosyal adaptasyonları üzerine bir inceleme: Erzincan ili örneği
An investigation of the social adaptations of individuals who stay under state protection until they become adults: The case of Erzincan
- Tez No: 668579
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR DEVELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Erzincan, kurum bakımı, sosyal adaptasyon, yetiştirme yurdu, Erzincan, institutional care, orphanage, socialadaptation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çeşitli sebeplerle 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında devlet koruması altına alınan korunmaya muhtaç çocuklar aileye dönüşleri uygun görülmedikçe reşit oluncaya kadar ki süreçte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Bakanlığı'na bağlı kurum ve kuruluşlarda misafir edilmektedir. Reşit olarak kuruluştan ayrıldıktan sonraki zaman dilimi bireyler için başka bir hayat döngüsüne başlangıç olmakta ve yaşamlarına dair çoğu şey eskisi gibi olmaktan çıkmaktadır. Bu araştırmada reşit olarak kurum bakımından ayrılan bireylerin yeni yaşamlarına ve farklı durumlarına sosyal uyumları üzerine odaklanılmıştır. Çalışmada nitel araştırma modellerinden fenomenoloji kullanılmıştır. Çalışma grubu olarak; geçmişte farklı yetiştirme yurtlarında kalmış şuan Erzincan İli' nde görev yapan yetişkinler seçilmiştir. Katılımcılar geçmişte yetiştirme yurdunda kalmış yetişkinlerdir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulan anket kullanılmıştır. Veri toplama sürecinde, devlet koruması altında kalan kişilerle yapılan birebir mülakatlarda yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, katılımcıların yurt yaşamına ilişkin, işe girinceye kadar ki döneme ilişkin ve işe yerleştikten sonra yeni yaşamlarına ilişkin sosyal uyum durumları şeklinde üç grupta toparlamak mümkündür. Katılımcıların kurum bakımı sonrası yaşamlarında farklı yaşam alanlarıyla ilgili çeşitli uyum sorunları yaşadıkları belirlenmiş ve yardım aldıkları sosyal destek alanları belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar alan yazın çerçevesinde tartışılarak bazı öneriler de bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Children in need of state protection, defined with in the scope of Child ProtectionAct No. 5395 for various reasons, are hosted in institutions and organizations affiliated with the Ministry of Family, Laborand Social Services until they become adults (age of 18) as long as their return to the family is not approved of. The time frame after leaving the organization begins another life cycle for individuals, and their lives change dramatically from many aspects. This study focuses on the social adaptation of these individuals to their newlifestyles and different living conditions. This study adopts a phenomenological approach. The participants are adults who stayed in different state orphanages in the past, and live in Erzincan province now. The data collection tool is a questionnaire created by the researcher. In the data collection process, semi-structured interview technique was used in face-to-face interviews with people under state protection. Descriptive and content analysis methods were used to analyze the data. The results of the research can be summarized into three groups: (1) the levels of social harmony of the participants regarding the orphanage life, (2) the period until they are employedand (3) their new lives after they are hired by the state. This study defines the various adaptation problems participants experience related to different living conditions after their institutional care, and determines the social support areas about which they receive assistance. The results of the study were discussed in relation to the existent literature, and some suggestions were made.