Turkey's digital diplomacy approach and image portrayal to African countries
Türkiye'de Afrika ülkelerine yönelik dijital diplomasi ve imaj oluşturma: Türk elçilikleri örneği
- Tez No: 668639
- Danışmanlar: PROF. DR. İDİL SAYIMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kamu diplomasisi, Sosyal medya, İmaj gösterme, Türk dijital diplomasisi, Public diplomacy, social media, image portrayal, Turkish digital diplomacy
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Sosyal medyanın büyük ölçüde değiştiği ve diplomatik iletişimde popülerlik kazandığı iddia edilmektedir. Bu eğilim, diplomatların bulundukları yerlerde yabancı kamuoyuyla etkileşim kurma şeklini değiştirmeye başlamıştır. Özellikle Twitter, diplomatik aktörlerin izleyicilerine ulaşabilmek için kullandıkları ana araç olarak görülmektedir. İddialara göre bu çalışmanın amacı, Türk dijital diplomasi yaklaşımlarının ve Afrika ülkelerine yönelik imaj tasvirinin etkinliğinin incelenmesidir. Afrika'da bulunan Türk büyükelçiliklerinin kullandıkları 10 adet twitter hesabının 2019 yılı Kasım ayından 2020 yılı Mart ayına kadar toplanan verilerini analiz etmek için hem nicel hem de nitel bilgiler kullanılmıştır. Sonuçlara bakıldığında kıta genelinde ortalama angajman oldukça yüksek olmasına rağmen, büyükelçilikler tarafından günlük paylaşım yapılma sıklığının düşük olduğu görülmektedir. Bu durum, Afrika'daki Türk büyükelçiliklerinin ülkelerle iyi ilişkiler sürdürebilmek ve ülke imajının görünürlüğünü etkili bir şekilde arttırmak için sosyal medyayı tüm potansiyelleriyle kullanamadığı anlamı taşımaktadır. Ayrıca, Türk büyükelçilikleri Türkiye'yi tanımlarken bir dost, diplomatik ve en cömert ülke olarak göstermektedir.
Özet (Çeviri)
It is claimed that social media has been changing drastically and gaining popularity in diplomatic communication. This trend has changed how diplomats engage with their foreign public in the place where they are located. Twitter, in particular, is seen as the main tool which is utilized by diplomatic actors to reach their audiences. Currently, Turkey has shown purposeful and meaningful efforts to embrace Twitter as a new tool of public diplomacy to fulfil its diplomatic missions. Based on this claim, the aim of this study was to analyze the effectiveness of Turkish digital diplomacy approaches and image portrayal to African countries. Both quantitative and qualitative analyses were used to analyze data collected from 10 twitter accounts of Turkish embassies stationed in Africa from November 2019 to March 2020. The results show that although the average engagement across the continent is fairly high, the frequency of day to day posting by the embassies is low. This means that Turkish embassies in Africa are not using social media to their full potential to maintain a good relationship with the countries and effectively increase a visibility of a country image. Besides, Turkish embassies portray Turkey as friendly, the most generous and diplomatic country.