Kapitalizmde devletin değişimi
Transformation of the state in capitalism
  1. Tez No: 668659
  2. Yazar: GAMZE TURGAYLI ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üretim Biçimi, Siyasal Yapı, Kapitalizm, Devlet, Baskı Aygıtı, Mode of Production, Political Structure, Capitalism, State, The Repression Apparatus
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Kapitalizmin, ortaya çıktığı dönemden itibaren toplumsal, siyasal ve iktisadi yapıya ilişkin birçok çalışmanın temel konusu haline geldiği ve bu bağlamda zengin bir literatüre sahip olduğu görülmektedir. Literatürdeki birçok çalışma, kapitalist devleti ve bu devlet yapısının işlevlerini sorgular nitelikte olup, yanı sıra kapitalizmin dönemleri itibariyle devlet aygıtında ortaya çıkan değişimlere odaklanmaktadır. Ancak kapitalist sistem açısından baskı aygıtının yerine getirdiği işlevler ve bu aygıtın önemi çoğunlukla göz ardı edilmektedir. Kapitalizm her ne kadar iktisadi ve siyasi alanların birbirinden ayrıldığı, tahakkümün ekonomik unsurlar dolayısıyla sağlandığı bir yapı öngörüyor olsa da tarihin hemen her döneminde ekonomik dışı gücün varlığına ihtiyaç duymuş ve bu güce yaslanmıştır. Bu sebeple devletin baskı aygıtının, kapitalizm açısından önemi yadırganamayacak bir niteliğe sahiptir. Bu çalışma kapitalist iktisadi sistemin başlangıcından itibaren devlet aygıtında, işlevlerinde ve baskı unsurunda ortaya çıkan dönüşümlere odaklanmakta olup, üretim biçimi, siyasal yapı ve baskı aygıtı arasındaki ilişkiyi tarihsel bir perspektifte ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
It is seen that capitalism has become the main subject matter of most studies relevant to social, political and economic structure since its emergence and in this sense, it has a rich literature. Many studies in the literature have the quality of questioning the capitalist state and the functions of the state structure; besides, it focuses on the changes arising in state apparatus as of period of capitalism. However, the functions of the repression apparatus and its importance are generally ignored in terms of the capitalist system. Although capitalism foresees a structure in which economic and political domains are separated from each other and tyranny is ensured by economic factors, it has needed the existence of non-economic power in almost every period of history and has relied on this power. Hence, the repression apparatus of the state has great importance for capitalism. This study focuses on the transformations that the capitalist economic system has experienced in the state apparatus, functions and repression factor since its beginning and discusses the relationship between the mode of production, the political structure and the repression apparatus from a historical perspective.