65 yaş üstü yaşlıların sağlık ve sosyal destek düzeylerinin değerlendirilmesi: İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneği
Evaluation of elderly people (over the age of 65 years) medical and social support levels: Istanbul Mehmet Akif Ersoy Chest Heart and Vascular Surgery Education and Research Hospital case
- Tez No: 668663
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ARTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı Hasta, Acil Servis, Yaşlı Sağlığı, Elderly Patient, Emergency Service, Health of The Elderly
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine başvuran 65 yaş ve üzeri hastaların sağlık ve sosyal destek düzeylerini değerlendirmektir. Araştırmanın örneklemini 51 kadın, 49 erkek olmak üzere toplamda 100 hasta oluşturmuştur. Çalışmada veri toplama aracı olarak 43 soruluk bir anket kullanılmıştır. Yüz yüze anket yöntemiyle toplanan veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Katılımcıların cinsiyetlerine göre yaşamlarından, yaşadıkları şehrin imkânlarından, sosyal ilişkilerinden ve sosyal güvencelerinden duydukları memnuniyetin değişip değişmediğini belirlemek amacıyla Bağımsız Gruplar T Testi, cinsiyet ile kronik hastalık, yaşlılık algısı, geçim kaynağı gibi bazı değişkenlerin ilişkisini tespit etmek üzere KiKare Testi, katılımcıların boş zaman faaliyetleri ve yaşadıkları şehrin sorunlarına ilişkin sıralama yapmak üzere Kendall's W Testi kullanılmıştır. Yaşlılığı, yalnızlık veya muhtaçlık olarak değerlendiren bireylerin oranı %50'dir. Yaşlı bireylerin %76'sı mutlu olduğunu ifade etmiştir. Kadın ve erkek yaşlı bireylerin yalnızca aynı evde yaşadıkları kişilerden duydukları memnuniyet ve okuryazar olmaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur. Cinsiyet ve diğer değişkenler arasında bulunan fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. Gelir düzeyi ve sosyal güvence memnuniyeti arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yaşlı hastaların %40'ı acil servislere ayda 1-2 kez başvurmaktadır. Acil servise başvuran yaşlı bireylerin %72'sinin kronik bir rahatsızlığı bulunmaktadır. Acil servise başvuru nedenleri dikkate alındığında ilk sırada %12 ile astım gelmektedir. Yaşlı hastaların %51'i acil serviste yapılan hizmetlerden memnun iken, %35'i memnun değildir. Hastaların %29'u acil servislerde karşılaşılan sorunların en önemlisinin ilgisizlik olduğunu savunmaktadır. Katılımcıların %70'i acil serviste sosyal hizmet uzmanından destek almadıklarını hatta sosyal hizmet uzmanı olduğundan haberleri dahi olmadığını belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the medical and social levels of elderly patients over 65 years presented to Istanbul Mehmet Akif Ersoy Chest, Heart and Vascular Surgery Education and Research Hospital Emergency Department. The sample of the research consists of totally 100 elderly patients (51 female, 49 male). In order to obtain information a survey consisting of 43 questions was used as data collection tool in the study. The gathered data via face to face survey form were analysed in SPSS. To determine whether life satisfaction, satisfaction with the city facilities, social relationships and social security differ according to gender Independent Sample t Test, to state the association among participants' chronic illness, perception of old age, livelihood and gender ChiSquare Test, to sort the leisure activities of elderly patients and the problems of the city they live in Kendall's W test were used. 50% of the elderly patients commentate senescence as loneliness or neediness. 76% of the elderly patients were happy with their lives. It was determined that being pleased with the person living with at the same home and being literate varied significantly by gender and the other variables did not vary by gender. It is detected that there is a positive correlation among income level and the social security satisfaction. 40% of the elderly patients presented to the emergency service once or twice a month. 72% of the older adults applied to emergency service have at least one chronic disease. The most common reason for application was asthma (12%). 51% of the patients were satisfied with the service in emergency room, but 35% of the patients were not pleased. 29% of the elderly patients indicated that the most important problem facing emergency room was neglect. 70% of the elderly patients mentioned that they did not get support from social support specialist even they stated that they were not informed about it.