Effect of magnesium sulfate on anxiety-like behavior and memory in a rat model: Investigation of its neuronal molecular mechanisms
Magnezyum sülfatın erkek sıçanlarda anksiyolitik etkisinin davranış ve bellek testleri ile değerlendirilmesi, muhtemel nöronal hücre içi etki mekanizmalarının araştırılması
  1. Tez No: 668811
  2. Yazar: ALİ ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: magnezyum, anksiyete, anksiyete benzeri davranışlar, diazepam, oksidatif stres, nitrosative stres, apoptoz, sıçan modeli, magnesium, anxiety, anxiety-like behaviors, diazepam, oxidative stress, nitrosative stress, apoptosis, rat model
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez, kas içine uygulanan magnezyum sülfatın, saldırgan kokusuna maruz kalan er-kek sıçanlarda sinir sisteminin işlevleri üzerindeki etkisini araştırmak için bir dizi yaklaşım kullanılarak gerçekleştirildi. Çalışma esas olarak anksiyete, öğrenme ve ha-fıza işlevleri bağlamında çerçevelendi. Araştırmanın temel hipotezi, magnezyumun erkek sıçanların anksiyete benzeri davranışları ve öğrenme ve hafızasında önemli dü-zenleyici işlevlere sahip olduğu şeklinde düzenlendi. Yükseltilmiş T-labirenti, yeni nesne tanıma, açık alan, pasif kaçınma ve ardışık yollar testlerini içeren bir davranış testi bataryası, daha geniş bir yelpazedeki kemirgen hayvan davranışlarını değerlen-dirmek için bir zaman sürecinde kullanıldı. Davranış testlerinden sonra, serebral ve hipokampal dokular üzerinde bir dizi moleküler, biyokimyasal ve immünohistokimya-sal testler yapıldı. Birlikte ele alındığında, çalışma düzeneği ilgili çeşitli faktörlerin etkisi altında, çalışma deneklerinin anksiyete benzeri davranışları ve öğrenmeleri ve hafızalarının (1) yırtıcı hayvan kokusunun 1. ve 2. ve 5. günlerde tekrarlanan akut stres olarak uygulanmasıyla; (2) testlerin art arda yapılmasıyla; (3) çalışma süresi boyunca aynı çalışma görevinin tekrarlanmasıyla ve (4) deneylerden önce tek doz akut tedavi olarak magnezyum ve diazepamın kas içi uygulamasıyla şekillendiği görülmektedir. Çalışma faktörlerinin genel etkisi göz önüne alındığında, magnezyumun diazepam kadar olmasa da anksiyete benzeri davranışlar üzerinde kısmi anksiyolitik etkisi oldu-ğu ve bu etkinin tüm davranış verilerinde olmasa da doza bağlı olarak değiştiği görül-dü. Topluca bakıldığında, in vitro veriler, magnezyumun oksidatif ve nitrozatif stresin ve daha az ölçüde apoptotik hipokampal nöron kaybının düzenlenmesinde göreve aldı-ğını ve bu sonuçların anksiyolitik, öğrenme ve hafıza düzenleyici etkileriyle ilişkili olduğunu desteklemektedir. Magnezyumun hem hayvanlarda hem de insanlarda çeşitli hayati hücre içi işlevlere katkıları büyük ölçüde açıklığa kavuşturulmamıştır. Fizyolo-jik ve patolojik durumlarda, magnezyumun anksiyete benzeri davranışlar ve hayvanla-rın öğrenme ve hafıza işlevleri üzerindeki etkilerinin daha geniş moleküler çalışmalar-la aydınlatılması, çeşitli psikiyatrik ve nörolojik hastalıklar için yeni tedavi modalite-lerinin geliştirilmesine önemli ölçüde hizmet edebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis uses a number of approaches to explore the effect of magnesium sulfate administered intramuscularly on the functions of the nervous system in male rats ex-posed to predator odor. The study is primarily framed in the context of anxiety and learning and memory functions. The primary hypothesis of the research was that mag-nesium has essential modulatory functions in the anxiety-like behavior and learning and memory of male rats. A behavioral test battery including five widely used behav-ioral tests such as the elevated T-maze, novel object recognition, open field, passive avoidance, and successive alleys tasks was used to assess a broader range of rodent behaviors in a time course. After behavioral tests, a set of molecular, biochemical, and immunohistochemical tests was performed on frontal cortex and hippocampal tissues. Taken together, under the influence of several factors related to the study settings, it seems that the anxiety-like behavior and learning and memory of the study subjects were shaped by (1) administration of predator odor as repeated acute stress on days 1, 2, and 5; (2) performance of study tasks successively; (3) repeat of same study task during the study duration; and (4) intramuscular administration of magnesium and diazepam as a single-dose acute treatment before experiments. Considering the overall effect of the study factors, magnesium had a partial anxiolytic effect on anxiety-like behaviors, although not as much as diazepam, and this effect varied depending on the dose, although not with all the behavioral variables. Altogether, in vitro data support that magnesium is involved in regulating oxidative and nitrosative stress and, to a lesser extent, apoptotic hippocampal neuron loss, and these results are associated with anxiolytic features and learning and memory-regulating effects. The contributions of magnesium to various vital intracellular functions in both animals and humans have not been largely clarified. In physiological and pathological conditions, the elucidation of the effects of magnesium on anxiety-like behaviors and learning and memory func-tions of animals with broader molecular studies can significantly serve to develop new treatment modalities for several psychiatric and neurological diseases.