Deniz levreğinin (Dicentrarchus labrax) Doğu Karadeniz'deki büyüme performansının belirlenmesi
A Study on the growth performance of sea bass (Dicentrarchus labrax) in the eastern Black Sea
- Tez No: 66894
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Deniz Levreği, Dicentrarchus labrax, Doğu Karadeniz Bölgesi, büyüme performansı, yem tüketimi, yem değerlendirme oram, Sea Bass, Dicentrarchus labrax, Eastern Black Sea, growth performance, food consumption, food conversion ratios. VI
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Doğu Karadeniz'de henüz birkaç özel işletmede yetiştiriciliği denenmekte olan deniz levreğinin (Dicentrarchus labrax) bu bölgede tanklardaki büyüme performansı belirlenmeye çalışılmıştır. Kasım 1996'da başlayan araştırmada, ortalama 35.6±10.99 g ağırlığında ve 14.711.46 cm boyunda kuluçkahane orijinli 160 adet yavru balık kullanılmıştır. Balıklar Ocak - Nisan (8 - 13 °C) arasında ağırlık kaybına (% 3.57) uğramış ve daha sonra su sıcaklığının artması ile büyüme hızı artmaya başlamıştır. Maksimum ağırlık artışı (% 42.5) Ağustos (25 - 28 °C) ayında gerçekleşmiştir. Yaklaşık 350 gün süren ikinci büyüme periyodunun sonunda balıklar, ortalama 128.8+29.63 g ve 22.9±1.65 cm'ye ulaşmışlardır. Günlük spesifik büyüme oram % -0.06 ile % 1.1, kondisyon faktörü 1.04 ile 1.15 arasında değişim göstermiştir. Günlük yem tüketiminin ortalama % 0.89 olduğu, yem değerlendirme oranının ise 1.31 ile 7.52 arasında değişim gösterdiği saptanmıştır. Boy - ağırlık ilişkisi, araştırmanın başlangıcında W = 0.01 lxL298 (r=0.932; n=50), sonunda ise W = 0.009xL283 (r=0.964; n=60) olarak hesaplanmıştır. Günlük yem tüketimi ve alman yemlerin değerlendirilmesi, dolayısıyla büyümenin birinci derecede su sıcaklığı tararından belirlendiği, bu nedenle yılın sadece 6 aylık bir bölümünün büyüme için uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, Doğu Karadeniz'de tanklarda yapılacak yetiştiricilikte 250 g'lık pazarlama büyüklüğü için 3 büyüme sezonuna gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Study on the Growth Performance of Seabass (Dicentrarchus labrax) in the Eastern Black Sea. The growth performance of sea bass {Dicentrarchus labrax), which has been cultured in a few commercial farms, in the Eastern Black Sea Region have been determined. Hatchery produced fish with a age of 0+ year old and mean initial size of 35.6±10.99 g and 14.7±1.46 cm (n = 50) were used. In the period of January to April (8 - 13 °C) there were considerable weight losses (3.6 %), but growth rates increased with increasing water temperature. The maximum growth rate (42.5 %) was observed during August (25 - 28 °C). At the end of the second growing season (after 350 days), fish reached a mean size of 128.8+29.63 g and 22.9±1.65 cm. The specific growth rates also varied with temperature and ranged from -0.06 % to 1.1 %, while the condition factor changed between 1.04 and 1.15, and did not appear to be affected by variation in temperature. Mean daily food consumption is 0.89 % and food conversion ratio were varied between 1.32 - 7.52. Length - weight relationship has been estimated as W = 0.01 lx L298 (r=0.932; n=50) at the start of research and W = 0.009xL283 (r=0.964; n=60) at the end of research. It has been concluded that the food consumption and conversion ratios and in consequence the growth performance was mainly determined by water temperature and there is a substantial growth only during 6 months of the year. As a result, it appears that time required for minimum marketing size (around 250 g) in tanks or ponds might take at least around 3 growing season.