Sinop İçliman mevkiinde deniz levreğinin (dicentrarchus labrax L., 1758) farklı yemleme metoduna göre büyüme performansının belirlenmesi
A Study on the growth performance of the net cage cultured sea bass (decentrarchus labrax L., 1758)
  1. Tez No: 96896
  2. Yazar: BİROL BAKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz Levreği, Dicentrarchus labrax, Büyüme Oram, Yem Tüketimi, Yem Değerlendirme Oram, Sea Bass, Dicentrarchus labrax, Growth Rates, Feed Consumption, The Average Conversion Ratios
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
m SİNOP İÇLİMAN MEVKİİNDE AĞ KAFESLERDE DENİZ LEVREĞİ'NİN (Dicentrarchus labrax L., 1758) FARKLI YEMLEME METODUNA GÖRE BÜYÜME PERFORMANSININ BELİRLENMESİ ÖZET Bu çalışmada, Doğu Karadeniz'de birkaç özel işletmede yetiştiriciliği yapılan Deniz Levreği'nin (Dicentrarchus labrax L.,1758) Sinop İçliman mevkiinde, ağ kafeslerde farklı yemleme metoduna göre, büyüme performansı belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma Haziran- Kasım 1999 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Çalışma süresince yapılan ölçümlerde deniz suyu sıcaklığı kasım ayında 14.5°C ile minimum, temmuz ayında 27°C ile maksimum değere ulaşmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerden, canlı ağırlık artışı, spesifik büyüme oram, yem değerlendirme sayısı hesaplanmıştır. Bulunan değerler arasındaki farkın önem kontrolü bilgisayarda Minitab for Windows Release 9.2 programında t-testi ile yapılmıştır. Ortalama 4.63±0.142 g ağırlığındaki 224 adet levrek balığı, her biri 1 12 adet hesabı ile iki adet kafese stoklanmıştır. Araştırmada iki farklı yemleme programı uygulanmıştır. Yemleme I. kafeste doyuncaya kadar, n. kafeste ise su sıcaklığına bağlı olarak balık ağırlığının günlük tablo değerine göre yapılmıştır. 4.5 aylık deneme sonunda sırasıyla I. kafeste ortalama 69.25±3.462 g ve II. kafeste ortalama 59.95±2.227 g ağırlığa ulaşmıştır. Oransal ağırlık artışı I. kafeste ortalama 0.50±0.13, II. kafeste ise 0.46±0.10 olarak bulunmuştur. Kondüsyon faktörü ise I. kafeste 1.04, n. kafeste ise 1.06 olarak tespit edilmiştir. Spesifik büyüme oranlan I. kafeste ortalama 2.24±0.54, n. kafeste ise ortalama 2.11 ±0.45 olarak hesaplanmıştır. Yem değerlendirme oram 0.9 ile 3.4 arasında değişim göstermiş ve I. kafeste ortalama olarak 1.86 ve n. kafeste 1.29 olarak bulunmuştur. Araştırma sonunda balıkların yaşam oranlan I. kafeste %89 ve n. kafeste %83 olarak gerçekleşmiştir. Yapılan istatistiksel analizlerin sonuçlanna göre, balıklann ortalama canlı ağırlık artışında ve yem değerlendirme oranında fark olduğu (PO.05), spesifik büyüme oram, oransal ağırlık artışı, kondüsyon faktörü ve yaşam oranlan arasında fark olmadığı (P>0.05), su sıcaklığındaki değişimlerin balıklann yem alımlannı ve canlı ağırlık artışlannı etkilediği görülmüştür. Sonuç olarak, deniz suyu sıcaklığının 20°C'nin üzerinde olduğu haziran-kasım aylan arasında Deniz Levreği yem alımını etkilediği ve bu nedenle yemlemenin su sıcaklığına bağlı olarak tespit edilen tablo değerlerine göre yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
IV A STUDY ON THE GROWTH PERFORMANCE OF THE NET CAGE CULTURED SEA BASS (Dicentrarchus labrax L., 1758) FED BY DD7FERENT FEEDING REGIME IN SINOP INNER HARBOUR ABSTRACT In this study, the growth performance of Sea Bass (Dicentrarchus labrax L., 1758) which has been cultured by a few fish farm in East Black Sea area was studied by using different feeding regime in net cage during June-November 1999. During the study, it was observed that the sea water temperature was minimum of 14.5°C in November and maximum of 27°C in July. Live weight gain, spesific growth rate and feed conversion ratio were determined and Minitab for Windows Release 9.2 software was used for statistical analyses using t-test. In this study, two different feeding regime were used. In the first cage, the fish were fed libitum while in the second cage the fish were fed according to the table ratio which was calculated by taking into accont of sea water temperature and fish weight. Average weight of 4.63+ 0.142 g 224 sea bass were stocked with an equal number of 112 two net cage. After 4.5 months, the average live weight were 69.25± 3.462 g and 59.95+ 2.227 g, the proportional weight gain were 0.50+0.13 and 0.46+0.10, the condition factors were 1.04 and 1.06, the average spesific growth rates were 2.24±0.54 and 2.11+0.45, the survival rates were 89% and 83% in the first and second cage, respectively. The average conversion ratios ranged between 0.9 to 3.4 and 1.86 to 1.29 in the first and second cage, respectively. The statistical analyses showed that there were significant differences in the average live weight gain and feed conversion ratios (PO.05) but no significant differences were found in the spesific growth rates, the proportional weight, the condition factor and the survival rate. The food intake and live weight gain were affected by the variation of sea water temperature. As a result, since the feeding intake of sea bass was effected by the sea water temperature of above 20°C between June to November, it can be tecommended that feeding could be done by using the table value depending on the water temperature.