Karbon tetraklorür ile hepatotoksisite oluşturulmuş sıçanlarda Quercetin'in koruyucu etkilerinin ışık ve elektron mikroskobik düzeyde incelenmesi
Investigation of the protective effects of Quercetin on carbon tetrachloride induced hepatotoxicity in rats with light and electron microscopy
  1. Tez No: 668959
  2. Yazar: NEBAHAT İNCE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YURDUN KUYUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer, karbon tetraklorür, oksidatif stres, Quercetin, transmisyon elektron mikroskobu, Liver, carbon tetrachloride, oxidative stress, quercetin, transmission electron microscopy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Hepatotoksisite birçok farmakolojik ve kimyasal maddenin solunması, ağızdan alınması veya damar içine uygulanmasıyla gelişebilen karaciğer hasarıdır. Karaciğer hasarı sonucunda karaciğer fonksiyonları bozulmakta ve hayat kalitesini önemli ölçüde bozan, hatta ölüme neden olan karaciğer yetmezliği gelişebilmektedir. Karaciğer hastalıklarının tedavisi nedene yönelik olarak yapılmaktadır. Hepatotoksisitede toksik madde kesilerek destek tedavisi uygulanmaktadır. İleri derece hasarda karaciğer transplantasyonu gerekebilir. Günümüzde, karaciğer hasarını önlemeye yönelik çalışmalarda, bitkisel kökenli doğal antioksidanların kullanımı da giderek artan önem kazanmaktadır. Bitkisel kökenli bir antioksidan olan Quercetin birçok bitkinin kabuğunda bulunan kimyasal bir pigmenttir. Bu çalışmada, CCl4 ile karaciğer hasarı oluşturulacak deneysel hayvan modelinde Quercetin'in etkilerinin ışık ve elektron mikroskobik düzeyde araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada 40 adet yetişkin Wistar erkek sıçan 5 gruba ayrılacaktır (n=8). 1. Gruptaki (Kontrol grubu) sıçanlara 14 gün boyunca 0.1 ml saline i.p. olarak uygulanıp, 14. gün 1 ml/kg olive oil tek doz i.p. olarak enjekte edilecek. 2. Gruptaki sıçanlara (Quercetin kontrol grubu) 14 gün boyunca 10 mg/kg Quercetin (0.1 ml salinde çözdürülerek) i.p. olarak uygulanıp, 14. gün 1 ml/kg olive oil tek doz i.p. olarak enjekte edilecek. 3. Gruptaki sıçanlara (CCl4 grubu) 14 gün boyunca 0.1 ml saline i.p. olarak uygulanıp, 14. günde tek doz CCl4 (%50 oranında olive oilde çözdürülerek) 1 ml/kg i.p. olarak enjekte edilecek. 4. Gruptaki sıçanlara (Quercetin ile koruyucu grup) 14 gün boyunca 10 mg/kg Quercetin (0.1 ml salinde çözdürülerek) i.p. olarak uygulanıp, 14. günde tek doz CCl4 (%50 oranında olive oilde çözdürülerek) 1 ml/kg i.p. olarak enjekte edilecek. 5. Grup sıçanlara (Quercetin ile koruyucu ve tedavi grup) 14 gün boyunca 10 mg/kg Quercetin (0.1 ml salinde çözdürülerek) i.p. olarak uygulancak, 14. günde tek doz CCl4 (%50 oranında olive oil'de çözdürülerek) 1 ml/kg i.p. olarak uygulanıp, 14. günden sonraki 4 gün boyunca da 10 mg/kg Quercetin (0.1 ml salinde çözdürülerek) i.p. olarak enjekte edilecek. İlk dört gruptan 15. gün (CCl4 enjeksiyonundan 24 saat sonra), beşinci gruptan ise 19. gün intrakardiyak kan örneği ve karaciğer dokuları alınacaktır. İntrakardiyak kan örneğinde biyokimyasal olarak ALT, AST, TAS, TOS değerleri ölçülecek ve oksidatif stres indeksi hesaplanacaktır. Her denekten alınan karaciğer dokuları ışık mikroskobik ve elektron mikroskobik inceleme için doku hazırlama tekniklerine uygun olarak hazırlanacaktır. Quercetin'in karaciğer histopatolojisi ve karaciğer fonksiyonları üzerine olan koruyucu etkileri incelenecektir. Elde edilecek sonuçlar klinikte hepatotoksisite tedavisine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Hepatotoxicity is the liver injury that's induced by inhalation, oral or intravenous administration of many pharmacological and chemical substances. As a result of liver damage, liver function is impaired and liver failure and even death may be occured. Treatment of liver diseases are applied according to the underlining reason. In hepatotoxicity, toxic substance must be stopped and supportive treatment is applied. Liver transplantation may be required for severe damage. Nowadays, the use of natural antioxidants within the diet is becoming popular in studies to prevent liver damage. Quercetin, an antioxidant of plant origin, is a chemical pigment found in many plants. In this study, investigation the effects of Quercetin with light and electron microscopy in an experimental animal model with liver damage by CCl4 is aimed. 40 adult Wistar male rats will be divided into 5 groups (n=8). In group 1(Control group), 0.1 ml saline i.p. for 14 days and on 14th day 1 ml/kg olive oil i.p. will be injected. In group 2 (Quercetin control group), 10 mg/kg Quercetin (dissolved in 0.1 ml saline) for 14 days i.p. and on 14th day 1 ml/kg olive oil i.p. will be injected. In group 3 (CCl4 group), 0.1 ml saline i.p. for 14 days and on 14th day 1 ml/kg CCl4 (diluted in 50% of olive oil) i.p. will be injected. In group 4 (Quercetin protection group), 10 mg/kg Quercetin (dissolved in 0.1 ml saline) for 14 days i.p. and on 14th day CCl4 (diluted in 50% of olive oil) i.p. will be injected. In group 5 (Quercetin protection and treatment group), 10 mg/kg Quercetin (dissolved in 0.1 ml saline) for 14 days i.p. and on 14th day CCl4 (diluted in 50% of olive oil) i.p. will be injected. For 4 days after 14th day 10 mg/kg Quercetin (dissolved in 0.1 ml saline) injection i.p. will be continued. Intracardiac blood samples and liver tissue specimens will be taken from the rats in the first four groups on the 15th day (24 hours after the CCl4 injection), and in the fifth group on the 19th day. In biochemical tests; ALT, AST, TAS, TOS values will be measured. Liver specimens will be prepared for light microscopic and electron microscopic examination. The protective effects of Quercetin on liver histopathology and liver function will be examined. The results will contribute to the treatment of hepatotoxicity in the clinics.