Türkiye'de fıstık üretimi, pazarlaması, sorunları ve çözüm önerileri
Pistachio production in Turkey marketing, problems and solutions
- Tez No: 714733
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİH SERKANT AKTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tarım, Fıstık, Üretim, Pazarlama, Sorunlar ve Çözümler, Agriculture, Pistachio, Production, Marketing, Problems and Solutions
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bölgesel Kalkınma İktisadı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışmada, antepfıstığının bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde, sektörlere ait raporlar, akademik çalışmalar, bu alanla ilgili faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarının çalışmaları taranmıştır. Literatür tarama sonuçları öncelikle ulusal ve uluslararası veriler ve istatistikler arasında değerlendirilerek tespitler ortaya konmuş ve bu veriler ışığında bölgesel ve ulusal mevcut durumları yansıtacak şekilde çalışmanın raporu oluşturulmuştur. Güneydoğu Anadolu bölgesinde ikamet eden bölge halkının yetiştirmiş olduğu fıstığa üretim anlamında gerekli ve yerinde teşvikler yapılarak geçimlerini sağlamalarını desteklemek adına ne gibi çalışmalar yapılacağına değinilmiştir. Bununla birlikte Dünyada ve ülkemizde fıstığa geniş bir pencereden gözlem yapılarak bölgesel ve küresel pazara yatırımların nasıl yapılacağı ve marka ve tescil işlemlerine yönelik çalışmaların devam ettirilmesinin ne denli gerekli olduğunun önemi vurgulanmıştır. Daha geniş kapsamıyla Antep fıstığı üretimi yapan çiftçilerin bilinçlendirilmesine yönelik eğitim ve seminer faaliyetleri düzenlenmesinin faydalı olacağı ayrıca gelecek vaat eden bu bitkinin yerel kalkınmada ve dünya çapında marka haline gelebilmesinin sağlanması amacıyla birçok devlet kurum ve kuruluşları tarafından gerekli desteklerinde zamanında verilmesinin önemli olduğunun altı çizilmiştir. Fıstığın sadece kuruyemiş olarak satışa sunulmasının dışında daha birçok farklı alanda ülkemizde ve dünyada fıstığın faydalarına değinilmiş ve hangi alanlarda kullanılırsa küresel pazarda tutundurulabileceğinin önemi vurgulanmıştır. Dünyada ve ülkemizde fıstık üretimi yapan çiftçilerin, araştırma ve geliştirme yatırımlarını umursamayan, yenilikçi olmayan misyonu ve vizyonu olmayan ve gelecek vaat etmeyen bir tarım anlayışının fazla yol kat edemeyeceği anlatılmıştır. Ülkemizde gelecek vaadi olmayan elit şirketleri korumanın yanlış olduğu ve gelecekte çok daha faydalı olacak girişimcilere kucak açılmasına ve destek verilmesine ilişkin çalışmalar yapılmasının daha doğru bir yol olacağı anlatılmıştır. Bununla birlikte fıstığın üretim ve pazarlama alanında karşılaşılabilecek sorunlara ve bunlara aranan çözümlere de yer verilmiştir. Bu çalışmalar ışığında fıstığın devlet desteği ve teşvikleri, sulama imkanları ve sulamanın önemi, eğitim ve sertifika, fidan üretimi, anaç fıstıkların önemi, bahçe tesisi ve markalaşma gibi sorunlar aşıldığında ileri seviyede fıstık yetiştiriciliğine geçileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, sectoral reports, academic studies, and non-governmental organizations operating in this field were scanned at the regional, national and international level. The results of the literature review were first evaluated among national and international data and statistics, and the findings were revealed, and the report of the study was created in the light of these data to reflect the current regional and national situations. It has been mentioned what kind of work will be done in order to support their livelihood by making necessary and on-site incentives in terms of pistachio production, which is grown by the people of the region residing in the Southeastern Anatolia region. In addition, the importance of how to make investments in the regional and global market and how it is necessary to continue the studies on trademark and registration procedures has been emphasized by observing peanuts from a wide window in the world and in our country. It was underlined that it would be beneficial to organize training and seminar activities to raise the awareness of the farmers producing pistachio in a wider scope, and that it is important to provide the necessary support by many government institutions and organizations in a timely manner in order to ensure that this promising plant can become a brand in local development and worldwide. In addition to the fact that peanuts are only sold as nuts, the benefits of peanuts in our country and in the world are mentioned in many different areas, and the importance of promoting it in the global market is emphasized in which areas it is used. It has been explained that an agricultural approach that does not care about research and development investments, does not have an innovative mission and vision, and does not have a promising future, cannot go a long way. It has been explained that it is wrong to protect elite companies that do not have a promising future in our country, and that it would be a better way to carry out studies on embracing and supporting entrepreneurs who will be much more beneficial in the future. In addition, the problems that can be encountered in the production and marketing of peanuts and the solutions sought for them are also included. In the light of these studies, it has been concluded that when the problems such as government support and incentives, irrigation opportunities and the importance of irrigation, training and certification, seedling production, the importance of rootstock pistachios, garden facilities and branding are overcome, they will switch to advanced pistachio cultivation.