Erken sosyal iletişim ölçeği (ESCS)'nin Türkçeye uyarlanması: Pilot çalışma
Adaptation of early social communication scale (ESCS) to Turkish: Pilot study
  1. Tez No: 668991
  2. Yazar: BENAN SIRCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZMİYE EVRA GÜNHAN ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dil gelişimi, ESCS Ölçeği, Otizm Spektrum Bozukluğu, Söz Öncesi Sosyal İletişim, Sözsüz İletişim Becerileri, Language Development, ESCS Scale, Autism Spectrum Disorder, Nonverbal Communication Skills, Preverbal Social Communication
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Erken Sosyal İletişim Ölçeği (ESCS), erken gelişim döneminde bilişsel, gelişimsel aşamaları göz önünde bulundurarak hem belirli davranışların gelişimsel karmaşıklık düzeyinin hem de spesifik davranışların kişilerarası veya iletişimsel hedeflerinin pragmatik-işlevsel açıdan analiz edilebilmesini sağlayan klinik bir ölçüm aracıdır [1, 2]. Bu ölçek Mundy ve ark. (2003) tarafından geliştirilmiş olup bu çalışma için Türkçeye uyarlanmıştır. Bu tez çalışmasında ise, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireylerle tipik gelişen bireylerin sözsüz iletişim becerileri Erken Sosyal İletişim Ölçeği (ESCS) ölçeği aracılığıyla incelenmektedir. Bu pilot çalışmada otizmli bireylerin sözsüz iletişim becerileri ile dil gelişimi yaşı aynı olan tipik gelişen çocukların sözsüz iletişim becerilerinde ortaya çıkan bireysel farklılıklar arasındaki ilişki betimlenmiştir. Çalışmadaki katılımcı grubu 8-30 ay aralığında tipik gelişen 20 çocuk ve otizm tanısı almış 25 çocuktan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Erken Sosyal İletişim Ölçeği kullanılmıştır. Teze konu olan ölçeğin çocuklara uygulanmasından önce otizmli çocukların gelişim düzeylerini belirlemek için DENVER II Gelişimsel Tarama Envanteri sertifikalı bir psikolog tarafından uygulanmıştır. ESCS'nin katılımcı gruplarına uygulanmasıyla elde edilen veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotların (Ortalama, standart sapma) yanı sıra verilerin karşılaştırılmasında Mann Whitney-U testi kullanılmıştır. Kategorik verilerin karşılaştırılmasında ise Ki-kare test'i kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, aynı dil gelişim düzeyindeki tipik gelişen bireylerin sözsüz iletişim becerilerinin otizmli bireylerden daha ileride olduğunu göstermektedir. Ayrıca çalışma ESCS Ölçeği'nin Türkçeye uyarlanmış versiyonunun OSB'li bireylerin sözsüz iletişim becerilerinin betimlenmesinde kullanılabilecek bir araç olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The Early Communication Scale (ESCS) is a clinical measurement tool that enables the pragmatic-functional analysis of both the developmental complexity level of certain behaviors and interpersonal or communicative goals of specific behaviors, taking into account the cognitive and developmental stage in the early development period [1,2]. The scale was developed by Mundy et al. (2003) and an adaptation of the scale into Turkish is undertaken in the present study. In this thesis, non-verbal communication skills of individuals with Autism Spectrum Disorder (ASD) and typically developing individuals are examined through the ESCS scale. This small-scale pilot study describes the relationship between the non-verbal communication skills of individuals with ASD and the individual differences that occur in the non-verbal communication skills of typically developing children with the same language developmental level. The study group consists of 20 children with a typical development between the ages of 8-30 months and 25 children diagnosed with autism. Early Social Communication Scale was used as the data collection tool. To determine the developmental level, the participants with autism were evaluated via DENVER II Developmental Screening Inventory by a certified psychologist. The data collected through the administration of ESCS Scale is analyzed via descriptive statistical methods (mean, standard deviation), Mann Whitney-U test and Chi- square test as required by the type of data. The findings show that the non-verbal communication skills of the typically developing individuals are more advanced than the individuals with autism at the same developmental level. The Turkish adaptation of ESCS is thus considered a tool that can be used in the description of the non-verbal communication skills competence levels of individuals with ASD.