Disiplinlerarasılık bağlamında çağdaş Türk resim sanatı
Contemporary Turkish painting art in the context of interdisciplinary
- Tez No: 669023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türk Resim Sanatı, Resim Sanatı, Sanatta Disiplinlerarasılık, Contemporary Turkish painting, the art of painting, interdisciplinarity in Turkish painting, interdisciplinarity in art
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sanat, tarih boyunca insanın toplumsal yaşamı içerisinde yer almış sayısız değişimlere uğrayarak günümüze kadar gelmiştir. Siyasi, kültürel, ekonomik, teknolojik, bilimsel ve toplumsal olaylarla şekillenen sanat, her dönem farklı anlamlar kazanmıştır. Biçimsel ve düşünsel yapısı insanla birlikte sürekli olarak değişmiştir. Süreç içerisinde farklı kavram, terim ve yöntemlerin kullanıldığı sanat alanında, endüstriyel, bilimsel, teknolojik gelişmelere paralel olarak sanatta disiplinlerarasılık söz konusu olmuştur. Sanatçılar gelişen bilim ve teknolojiyle birlikte farklı disiplinlerden yararlanarak eserlerini ortaya koymuşlardır. Böylece her bilim alanlında olduğu gibi sanat alanında da hem sanat disiplinleri arasında hem de farklı bilimsel disiplinler arasında etkileşim yaşanmıştır. Özellikle 20. Yüzyılın başlarında modern sanat ile birlikte temelleri oluşan disiplinlerarası sanat kavramı 20. Yüzyılın ikinci yarsında ortaya çıkan hemen her sanat hareketinde görülmüştür. Sanatta disiplinlerarasılık kavramının ve disiplinlerarası anlayışla üretilen çalışmaların ortaya çıkması, gelişmesi günümüz sanatını etkilemesi ve şekillendirmesi açısından sanat alanında önemli bir yere sahiptir. Ve giderek önemli bir kavram haline gelmekte günümüz sanatçıları bu anlayıştan kaçınılmaz olarak etkilenmektedir. Günümüz sanatını şekillendiren bu anlayışın ortaya çıkışı ve gelişimini, değişen sanat kuramları, sanat akımları, her dönem dönemin gerekliliklerine cevap veren sanatçı tavırları, sanatçıların ortaya koydukları yapıtlarıyla ortaya çıkmıştır. İlk dönemden günümüze kadar Batı sanatı ekseninde şekillenen Türk resminde de disiplinlerarası sanat anlayışı görülmektedir. Batı Dünyasındaki gelişmeleri yakından takip eden Türk sanatçılar Türk resim sanatı tarihinde eserler ortaya koymuş ve günümüzde disiplinlerarası sanat anlayışıyla eserler ortaya koymaya devam etmektedirler.
Özet (Çeviri)
Art has come to the present day by going through countless changes that have taken place in the social life of people throughout history. Art, shaped by political, cultural, economic, technological, scientific, and social events, has acquired different meanings in each period. Its formal and intellectual structure has constantly changed man in the field of Art, where different concepts, terms and methods are used in the process, in parallel with industrial, scientific and technological developments, there has been interdisciplinary in art. The artists have put forward their works by using different disciplines along with developing science and technology. Thus, as in every field of science, there was an interaction between both art disciplines and between different scientific disciplines in the field of art. Especially 20. The concept of interdisciplinary art, which formed the foundations along with modern art at the beginning of the 20th century. It has been seen in almost every art movement that appeared in the second half of the century. It has an important place in the field of art in terms of the emergence, development of the concept of interdisciplinarity in art and the work produced with interdisciplinary understanding, affecting and shaping modern art. And it is becoming an increasingly important concept, and today's artists are inevitably influenced by this understanding. The emergence and development of this understanding that shapes modern art, changing art theories, art movements, artist's attitudes that respond to the requirements of each period, have emerged with the works of artists. In the Turkish painting, which has been shaped on the axis of Western art from the first period to the present day, there is also an interdisciplinary understanding of art. Turkish artists who closely follow the developments in the Western world have revealed works in the history of Turkish painting and continue to present works with an interdisciplinary understanding of art today.