The Interdisciplinariny in social sciences an inguiry into selected accounts of modernity in Turkey
Sosyal bilimlerde disiplinler arasılık Türkiye'de sosyal bilimlerde açılım olanakları
- Tez No: 93962
- Danışmanlar: PROF. DR. H. ÜNAL NALBANTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Disiplinler arasılık, disiplin, tikelcilik, kolektivizm, şarkiyatçılık, Avrupa merkezlilik. IV, Interdisciplinarity, disciples, particularity, corporatism, orientalism, eurocenrism. m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz SOSYAL BİLİMLERDE DİSİPLİNLER ARASILIK TÜRKİYE'DE SOSYAL BİLİMLERDE AÇILIM OLANAKLARI Taburoğlu, Özgür Yüksek lisans, Sosyoloji Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. H. Ünal Nalbantoğlu Şubat 2000, 123 sayfa Disiplinlerin sınırları belirli bir aşamada kendi gerçeğini kurabilecek bir aşmaya varabilir. Disiplinler arası çalışma bu tür bir engeli ortadan kaldırabilir. Bu tür çalışmalarda nesnel dünyanın açığa çıkışı kullanılan method tarafından öncelenmez. Gerçeğin temsiliyle yöntemin belirleyiciliği arasında kurulu bu gerilime Gulbenkian Komisyonu'nun sunmuş olduğu bildiride önemli bir yer ayınlır. Disiplinler arası çalışmalar, disiplinlerin sınırlarıyla belirli çalışmalar alternative stratejiler sayılabilir. Böyle bir bakış açısı karmaşık sosyal dünyanın açığa çıkarılması için bir olanak sağlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE“INTERDISCIPLINARITY”IN SOCIAL SCIENCES: AN INQUIRY INTO SELECTED ACCOUNTS OF MODERNITY IN TURKEY Taburoğlu, Özgür M.S., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. H. Ünal Nalbantoğlu February 2000, 123 pages Disciplinary boundaries aren't inherent for particular discipline. The disciplines may create its own object of study rather then investigating the worldly phenomena. Interdisciplinary research and studies remove such a barrier in front of scientific investigations. In such research the methodology doesn't override the revelation of objective world. The tension between a specific method and the object of study is one of main concern of Gulbenkian Commission's Report Open the Social Sciences. In the Report the need for interdisciplinary approaches is underlined. Interdisciplinarity is an alternative strategy in scientific investigations and it has a potentiality to comprehend the complexity of the social being.