Burhaneddin İbrahim B. Mustafa El-Halebnin Tuhfetu'l-Ahyar Ale'd-Durri'l-Muhtar isimli eserinin 'Salâtü'l-Merîz' babından 'Fasl Fi'l-avârız' bölümüne kadar tahkik ve incelenmesi
تحقيق ودراسة من قسم باب صلاة المريض إلى فصل في العوارض من تحفة الأخيار على الدر المختار لبرهان الدين إبراهيم بن مصطفى الحلبي
  1. Tez No: 751024
  2. Yazar: ABDULKADİR AKTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSAMA AL HAMWI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tuhfetu'l-Ahyar, el Halebi, Haşiye, ed-Dürru'l-Muhtar, Tenviru' Ebsar, el-Haskefi, et-Timurtaşi, Tuhfat Al-Akhayar, Al-Halabi Hashiet (footnote), Al-Durr Al-Mukhtar, Tanweer al-Absar (Enlightenment of Sights), Al-Hasakfi, Al-Tamratchi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
ÖZ Burhaneddin İbrahim b. Mustafa el-Halebnin Tuhfetu'l-Ahyar ale'd-Durri'l-Muhtar İsimli Eserinin 'Salâtü'l-merîz' Babından 'Fasl fi'l-avârız' Bölümüne Kadar Tahkik ve İncelenmesi ABDULKADİR AKTA Bu araştırma, İstanbul Üniversitesi'nde İslami Araştırmalar Programında yüksek lisans derecesi için sunulan bir tezdir. et-Tuhfa Halebi'nin en önemli eserlerinden biridir. Bu eser el-Haskefi'nin“ed-Dürru'l-muhtar ”kitabına yazılmış bir haşiye niteliğindedir. el- Halebi hazırladığı bu haşiyede kısmi tercüme metodunu uygulamış ve eser üzerinde tematik açıklamalar yapmıştır. Bu metoduyla alanında fayda sağlayan, maksadına ulaşan küçük hacimli bir eser meydana getirmiştir. el-Halebi kitabında "ed-Dürru'l-muhtarı'n namaz, zekat ve oruç bahislerinin bazı bölümlerini tahkik etmiştir. Araştırmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümü eser hakkında incelemeye ayırdım. İkinci bölümde ise eserin tahkikini yapmaya çalıştım.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research is a thesis submitted for a master's degree in the Islamic Research Program in the Arabic language, at Istanbul University, entitled:“An investigation and study from the section of the patient's prayer to a chapter on the symptoms from Tuhfat al-Akhyar (The Masterpiece of the Good People) on al-Durr al-Mukhtar (The Chosen pearl) by Burhan al-Din Ibrahim bin Mustafa al-Halabi.”This book, Al-Tuhfa, is one of the greatest and most important works of Al-Halabi, and it is a footnote to the book of Al-Durr Al-Mukhtar by Al-Hasakfi. In his footnote, Al-Halabi approached the method of the specific or partial explanation, so it has come useful in its part, satisfying for its intention, and concise in its size. The edited part of the Hasshiet al-Tuhfat (the masterpiece footnote) contains some research on prayer, Zakat research, and some fasting research. I have made this research two parts: The first I have devoted to study, the second to investigation, and I will explain, with the help of Allah, what each section contains in its chapter. God Almighty willing, Allah, I beseech that he make this work sincere for his honorable sake, and that he rewards Sheikh Al-Halabi on our part with the best reward for really He is worthy of this, and alone able to bring it to pass.