Erişkin acil servise başvuran çocuk travma hastalarının analizi
Analysis of child trauma patients attending adult emergency department
  1. Tez No: 669104
  2. Yazar: NURGÜL ULUSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÖMER FARUK DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, çocuk, yaralanma, Child, emergency service, injury
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız, bir erişkin hastanesi olan Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne başvuran çocuk travma hastalarını analiz etmek elde edilen sonuçlarla çocuk travma hastalarının sağaltımına katkıda bulunmak ve literatürle paylaşmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 01.01.2019-31.12.2019 tarihleri arasında Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne başvuran 434 bin hasta incelendi. 18 yaş altındaki ardışık başvuran 30710 çocuk travma hastası çalışmaya alındı. Bulgular: Çalışmamızdaki çocuk hastaların yaş ortalamaları 10,09'du. Dahil ettiğimiz hastalardan 19743'ü erkek cinsiyetti. Çalışmamızda en sık görülen travma mekanizması basit düşme olarak bulundu. Travma mekanizmaları ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki saptandı. En sık tanısal görüntüleme yöntemi direk grafi olarak bulundu. Travma olgularının özellikle ilkbahar ve yaz aylarında artış gösterdiği görüldü. Hava durumundaki sıcaklık ve nem oranları ile travma mekanizması arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Hastaların en sık ortopediye konsülte edildiği ve en sık yatışın ortopedi servisine olduğu görüldü. Hastaların %99'unun taburcu edildiği saptandı. Sonuç: Çocuk travma hastaları, acil tıp uzmanları, pediatristler ve travma cerrahlarının yönetiminde olacakları, erişkin ve çocuk hastanelerinin tüm olanaklarını kullanacak şekilde konumlanmış olan çocuk travma merkezlerinde takip edilmeleri ile optimal sağlık hizmeti alacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim in this study is analyzing pediatric trauma patients admitted to the Emergency Medicine Clinic of Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital, an adult hospital, to contribute the treatment of child trauma patients with the results obtained and to share them with the literature. Material and Method: In this study, 434 thousand patients who applied to Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital Emergency Medicine Clinic between 01.01.2019-31.12.2019 were examined. 30710 child trauma patients under the age of 18 who presented consecutively were included in the study. Results: The average age of the pediatric patients in our study was 10,09. 19743 of the patients we included were male. The most common mechanism of trauma in our study was found to be simple falling. A remarkable correlation was found between trauma mechanisms and gender. The most common diagnostic imaging method was found to be plain radiography. It was observed that trauma cases increased especially in the spring and summer months. A meaningful correlation was found between the temperature and humidity in the air condition and the mechanism of trauma. It was observed that the patients were most frequently consulted to orthopedics and the most frequent admission was to the orthopedic service. It was found that 99% of the patients were discharged. Conclusions: Pediatric trauma patients will receive optimal health care by being followed in pediatric trauma centers, which will be under the management of emergency medicine specialists, pediatricians and trauma surgeons, and are positioned to use all the facilities of adult and pediatric hospitals.